checklist voor de kleuterschool

Een complete checklist voor de kleuterklas: zo bereid je je goed voor

Als ouder is het altijd spannend om je kind voor het eerst naar de kleuterklas te sturen. Je wilt ervoor zorgen dat je kind alles heeft wat hij of zij nodig heeft om goed voorbereid te zijn op deze nieuwe fase in zijn of haar leven. Ik snap het mama’s en papa’s, dit is een beetje loslaten. Als mama van drie weet ik maar al te goed hoe het voelt, dus ik wil jullie graag een handje op weg helpen in deze spannende zoektocht!

In deze blog bespreken we alles wat een kind nodig heeft voor de kleuterklas, beantwoorden we de meest gestelde vragen en geven we tips voor een goede start! Stay strong moms and dads, you got this!

Wat heeft een kind nodig voor de kleuterklas?

Een brandende vraag die me vaak gesteld wordt door andere mama’s. Een uiteraard ook een vraag die ik me stelde als mama. De meeste scholen bereiden ouders wel goed voor op de eerste schooldag van hun kind. Zo ontvingen wij na de inschrijving een tof pakketje om onze kinderen voor te bereiden op de eerste schooldag. Er zat een leesboekje in en een brief met alle nodige uitleg.

Is dat bij jullie school niet zo? Geen paniek, ik deel al mijn tips met jullie. Want wat heeft een peuter of kleuter nu echt nodig voor school?

Een goede schooltas:

Een stevige en handige schooltas of rugzak voor kinderen is essentieel voor kleuters. Zorg ervoor dat de tas groot genoeg is om alle benodigde spullen in op te bergen, zoals lunchbox, drinkbeker, en eventueel een knuffel of reservekleding. Kijk ook altijd dat je kleuter deze rugzak makkelijk zelf kan openen. Ze krijgen gelukkig wel nog heel veel hulp van hun juf, maar de zelfredzaamheid stimuleren is altijd een must.

teddy rugzak geborduurd met naam
Teddy Rugzak dé trend van het moment

Een stevige brooddoos met naam:

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind gezond en gevarieerd eet op school. Een vaak gestelde vraag die ik krijg van ouders is: hoe groot moet een brooddoos zijn voor een kleuter? Uiteraard hangt dat een beetje af van hoeveel je kleuter eet. Zelf heb ik altijd gebruik gemaakt van de Yumbox mini snack voor de kleuterklas. Dit is een stevige brooddoos waar ruimte is voor boterhammen en fruit, kaas of andere lekkernijen. Het grote pluspunt aan deze Yumboxen is dat ze LEKVRIJ zijn, maar ook heel erg stevig.

brooddoos met naamsticker school

Getest door onze zoon die nogal graag met zijn boekentas en spullen gooide. De Yumbox heeft de test met glans doorstaan! Een extra tip is: kleef een naamsticker op de brooddoos van je kind. Dit bespaard jou en de juf een hoop kopzorgen bij het zoeken van de brooddoos.

Ook het meegeven van broodbriefjes en werken met vrolijke prikkertjes en brooduitstekers wierp vruchten af. Mijn kinderen waren van nature nogal kieskeurige eters en de vele indrukken in de eetzaal zorgde er vaak voor dat de boterhammen niet werden opgegeten. Door de lunch vrolijker te maken, werden ze nieuwsgierig om te proeven. Het toverde een lach op hun snoetje!

heel voor lunch en brooddoos inspiratie voor school

Lees ook: Laat je kinderen gezond smullen met deze bento lunchbox tips!

Een drinkbeker met naam:

Naast een brooddoos is een handige en makkelijk te openen drinkfles ook zeker een must voor de (kleuter)school. Het makkelijkste is een fles met rietje dat ze makkelijk zelf kunnen openen. Zo hoeft de juf niet altijd alle drinkflessen open te draaien en heeft ze meer tijd voor gezelligheid met de kinderen.

Ook hier let je er best op dat de drinkfles stevig is en tegen een stootje kan en belangrijker nog, kijk dat de drinkfles LEKVRIJ is. Een natte boekentas, daar zit niemand op te wachten. Ook hier is een naamsticker zeker aan te raden.

Koekendoosje:

Een stevig koekendoosje dat gemakkelijk te openen is door je kleuter is handig. De meeste scholen hanteren ook “fruitdag” op woensdag. Dit wil zeggen dat er op deze dag geen koeken of andere lekkernijen meegegeven mogen worden. Enkel een stuk fruit of wat groenten.

Ook hiervoor is een Yumbox minisnack een aanrader, hierin kunnen meerdere soorten fruit en groenten meegegeven worden samen met prikkertjes. In de Yumbox mini snacks blijft alles ook lekker vers.

Reservekleding:

Kleuters zijn vaak nog bezig met zindelijk worden en kunnen soms een ongelukje hebben. Zorg daarom altijd voor reservekleding die in de schooltas kan worden gestopt voor het geval dat. Een waszakje om alles mooi georganiseerd te houden kan hierbij ook handig zijn. Soms worden reserve keertjes in de klas bewaard door de juf zelf. Een stoffen zakje met naam in dan fijn om alles makkelijk en snel terug te kunnen vinden.

Gymkleding en schoenen

Kleuters hebben vaak gymlessen op school, dus het is belangrijk dat je kind gymkleding en gymschoenen heeft om aan te trekken tijdens de gymles.

Overige benodigdheden:

 • Een knuffeltje met naam voor de moeilijke momentjes
 • Een sleutelhanger voor aan de boekentas met het klasje erop
 • Natte doekjes voor in de klas

Lees ook:Traktatie tip voor school + recept | Vanille cupcakes met stuiterbal

appel snackdoosje school

Hoe bereid ik mijn kind voor op de kleuterklas?

Het is belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de kleuterklas. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kind een goede start maakt:

 1. Praat met je kind over wat hij of zij kan verwachten op school. Vertel verhalen over je eigen ervaringen op school en laat je kind vragen stellen.
 2. Maak een aantal korte bezoekjes aan de school voordat de lessen beginnen. Laat je kind wennen aan de omgeving en ontmoet de leerkrachten.
 3. Leer je kind eenvoudige vaardigheden, zoals zelf zijn jas aantrekken, naar het toilet gaan, en zijn eigen spullen opruimen.
 4. Lees samen boeken over de kleuterklas en over het gaan naar school. Dit kan je kind helpen te begrijpen wat er gaat gebeuren en hem geruststellen.
 5. Zorg voor een vast ritme en routine voor en na school. Dit helpt je kind om structuur te krijgen en gemakkelijk te wennen aan de nieuwe situatie.

Wat als mijn kind moeite heeft met wennen aan de kleuterklas?

Het is normaal dat sommige kinderen moeite hebben met wennen aan de kleuterklas. Hier zijn enkele tips om je kind te helpen zich op zijn gemak te voelen:

 1. Praat met de leerkracht en laat haar weten dat je kind moeite heeft met wennen. Samen kunnen jullie een plan opstellen om je kind te helpen.
 2. Geef je kind de ruimte om zijn emoties te uiten en praat met hem over zijn gevoelens. Laat hem weten dat het normaal is om nerveus te zijn en dat het oké is om hulp te vragen.
 3. Blijf positief en moedig je kind aan om nieuwe vrienden te maken en nieuwe activiteiten uit te proberen. Laat hem zien dat school leuk en spannend kan zijn.
 4. Geef je kind extra knuffels en aandacht thuis, zodat hij zich geliefd en veilig voelt. Het is belangrijk dat hij weet dat hij altijd bij jou terecht kan.

Conclusie

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind alles heeft wat hij of zij nodig heeft voor de kleuterklas. Zorg voor een goede schooltas, lunchbox, drinkbeker, reservekleding, gymkleding, knutselspullen, en schoolspullen. Bereid je kind goed voor op de kleuterklas door met hem te praten, schoolbezoeken te plannen, vaardigheden aan te leren, boeken te lezen, en een vast ritme en routine te creëren. Als je kind moeite heeft met wennen aan de kleuterklas, praat dan met de leerkracht, moedig je kind aan om zijn emoties te uiten, blijf positief, en geef extra knuffels en aandacht thuis. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning kan je kind een goede start maken op de kleuterklas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.