wat doen baby die veel huilt

Help huilbaby?! Enkele tips om je onrustige baby te kalmeren

De eerste maanden na de geboorte van mijn kindje(s) waren een ware rollercoaster. Onze kleine spruit bleek een onrustige baby te zijn en we werden geconfronteerd met flink wat slapeloze nachten en huilbuien. Je voelt je als mama zo machteloos als je alleen maar kan toekijken hoe je baby alles bij elkaar krijst en je hem of haar niet kunt troosten. Wat je ook probeert, het lijkt wel alsof niets helpt en het voelt als falen. Ben ik een slechte moeder? Dat is een vraag die ik mezelf meermaals gesteld heb tijdens die eerste dagen en maanden. Die roze wolk waar iedereen over sprak bleek als verdwenen. Het was een zware tijd, maar gelukkig hebben we gaandeweg enkele tips en tricks ontdekt die ons hebben geholpen om de rust terug te brengen in ons gezin. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen en de beste tips voor ouders van een onrustige baby of huilbaby.

Uiteraard is er een verschil tussen huilen en ontroostbaar huilen. Dit zijn er enkele basis noden die je kindje nodig heeft zoals:

  • Liefde en knuffels: Verwennen bestaat niet! Je baby is helemaal nieuw in deze wereld en dat is best eng. Laat je kindje weten dat je er bent.
  • Een propere droge luier.
  • Op tijd een voeding(overleg dit met je kraamhulp of vroedvrouw, zij kan je vertellen of je kindje misschien meer voeding nodig heeft)
  • Een boertje laten na elke voeding: Hier duurde boeren ontzettend lang, ondanks minutenlang klopjes geven op het rugje, kwam het boertje meestal los tijdens het naar boven wandelen op de trap.
  • Voldoende rust: misschien is je baby wel moe. Kindjes hebben rust en regelmaat nodig.

Lees ook: Bevallingsverhaal baby #1 niet zoals gepland !

Een knuffeldoekje biedt geborgenheid en rust:

tetradoek geborduurd met naam huilbaby rust

Een van de eerste dingen die we hebben ontdekt is het gebruik van een (tetra)knuffeldoekje. Onze baby bleek enorm veel behoefte te hebben aan knuffelen en geborgenheid. Het zachte tetra knuffeldoekje werd al snel het favoriete speeltje en troostmiddel. Het geeft je kleintje een gevoel van veiligheid en rust, en zorgde ervoor dat mijn kind zich beter kon ontspannen. We namen het knuffeldoekje overal mee naartoe, zodat baby zich altijd geborgen kon voelen, ook wanneer we onderweg waren. TIP: koop meerdere kopieën van de favoriete knuffel van je kind, ervaring leert dat ze achteraf niet meer makkelijk bijgekocht kunnen worden, omdat ze uit de collectie gaan.

Een slaapzak helpt tegen onrust bij je baby

Een andere tip die voor ons erg goed heeft gewerkt is het gebruik van een slaapzak of inbakerdoek. Onze baby had moeite met het vinden van rust tijdens het slapen, waardoor hij vaak wakker werd en moeilijk weer in slaap kon vallen. Sommige kindjes bewegen meer dan anderen en worden dan sneller wakker. Door ons kindje in een slaapzak of inbakerdoek te leggen, creëerden we een geborgen en veilige slaapomgeving. Hierdoor kon baby beter ontspannen en sliep hij/zij langer en dieper. Dit zorgde niet alleen voor meer rust bij ons kind, maar ook voor ons als ouders.

slaapzak geborduurd met naam jollein Miffy

Ook leuk om te lezen: Baby geboren? Hier zijn 10 toffe kraamcadeaus en geschenk tips om te geven bij een geboorte

De kracht van de knuffel

Tegenwoordig vind je de mooiste knuffels met naam, deze kan ook een grote troost zijn voor een onrustige baby. Onze baby had veel moeite met de overgang van ons naar zijn eigen bedje. Door hem een knuffel te geven, creëerden we een persoonlijk en vertrouwd object waar hij zich aan kon hechten. Het gaf het gevoel dat we altijd dichtbij waren, zelfs wanneer we even niet in de buurt waren. Hierdoor kon ons kindje sneller en beter wennen aan het alleen zijn in zijn bedje.

Het kan helpen om zelf een nachtje met deze knuffel te slapen, zo kruipt jouw gekende geur in de knuffel en biedt het nog meer rust.

konijn knuffel met naam metoo

Andere praktische tips bij onrustige baby of huilbaby:

Naast deze specifieke tips zijn er nog enkele algemene strategieën die ouders kunnen toepassen bij een onrustige baby of huilbaby. Zo is het belangrijk om rust en regelmaat te creëren in het dagelijkse ritme van de baby. Door een vaste routine aan te houden, weet de baby wat hij kan verwachten en voelt hij zich veilig en geborgen. Daarnaast is het ook goed om de baby voldoende afleiding te bieden, bijvoorbeeld door middel van speeltjes, muziek of beweging. Hierdoor kan de baby zijn energie kwijt en kan hij beter ontspannen.

Een badje geven voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je baby tot rust komt. Net als bij ons volwassenen, kan ook je baby even helemaal ontspannen in lekker badje. Maak gebruik van een badolie met daarin wat lavendel. Dit kruid staat bekend om zijn rustgevende eigenschappen.

Mogelijk ook interessant: Wat heb je nodig voor je baby en wat moet er in de kraamkoffer naar het ziekenhuis?

Neem op tijd afstand als het te veel wordt. Het kan soms enorm frustrerend zijn wanneer je je kind niet kunt troosten en je baby ondanks alle tips toch maar blijft huilen. Leg op dat moment je kind even veilig weg en ga even de ruimte uit om op adem te komen. Reageer vooral niet uit emotie op je kind, want je kleintje kan er niets aan doen. Huilen is alles wat een baby kan, ook die emoties moeten er zijn. Hoe frustrerend ook voor jou als ouder. Je bent goed bezig, kop op!

Laken geborduurd met naam

Let op met prikkels, sommige kindjes reageren feller op veel bezoek, licht, geluid,… Indien je kindje erg veel huilt, is het misschien aangeraden om eens een huildagboek bij te houden om meer inzicht te krijgen in wanneer hij of zij huilt.

Tot slot is het belangrijk om als ouder goed voor jezelf te zorgen. Een onrustige baby kan veel energie en emoties vergen, waardoor het essentieel is om voldoende rust te nemen en steun te zoeken bij je partner, familie of vrienden. Praat over je gevoelens en zoek hulp wanneer dat nodig is. Een goed geïnformeerde en emotioneel stabiele ouder kan beter zorgen voor een onrustige baby.

Al met al kan de babytijd een uitdagende periode zijn, vooral wanneer je te maken hebt met een onrustige baby of huilbaby. Maar met de juiste tips en tricks, zoals het gebruik van een tetra knuffeldoekje, een slaapzak of inbakerdoek, en een knuffel met naam, kun je als ouder de rust en harmonie terugbrengen in je gezin. Blijf geduldig en liefdevol, en wees niet bang om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Samen komen jullie er doorheen en kunnen jullie genieten van de mooie momenten met jullie kleintje. Veel succes!

mom en lifestyle blogger LIEVELYNE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.