Wat heb je nodig voor je baby en kraamkoffer ziekenhuis

Wat heb je nodig voor je baby en wat moet er in de kraamkoffer naar het ziekenhuis?

De komst van een baby is een bijzondere gebeurtenis die veel voorbereiding vereist. Naast het inrichten van de babykamer en het kiezen van een naam, is het ook belangrijk om te weten wat je nodig hebt voor de baby en wat je moet meenemen in de kraamkoffer naar het ziekenhuis. Er zijn veel vragen over dit onderwerp, zeker als nieuwe mama kan dit soms overweldigend en spannend zijn. Geen zorgen mommy, we’ve al been there! Daarom wil ik je in deze blog graag tips geven om zo georganiseerd mogelijk aan de baby uitzet van je kindje te beginnen.

Wat heb je nodig voor je baby?

Het kan overweldigend zijn om te bedenken wat je allemaal moet aanschaffen voor je baby. Vaak koop je ook veel te veel, want vergeet niet, zo een klein ukje groeit erg snel. Koop dus niet te veel kleine maatjes (zoals 50/56, hier waren ze er al vrij snel uitgegroeid. Hier zijn alvast de essentiële items die je nodig hebt:

 1. Kleding: Zorg ervoor dat je voldoende rompers, truitjes, broekjes, sokjes, en mutsjes hebt. Kies voor zachte stoffen die comfortabel zijn voor de gevoelige huid van je baby. Vergeet niet om ook een aantal babydekentjes en een slaapzak aan te schaffen. TIP: Een kindje slaapt best tot zijn of haar tweede levensjaar nog niet onder een donsdeken. Een slaapzak en niet te dikke babydeken is de beste keuze om veilig en comfortabel te slapen.
 2. Luiers: Het gebruik van wegwerpluiers of herbruikbare luiers is een persoonlijke keuze. Zorg er echter voor dat je voldoende luiers op voorraad hebt, omdat een baby veelvuldig verschoond moet worden.
 3. Voeding: Of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding, je hebt een aantal essentiële items nodig. Voor borstvoeding heb je een borstkolf en zoogkompressen nodig. Vaak kun je er ook degelijke huren bij je apotheker of thuiszorgwinkel. Bij flesvoeding heb je flesjes en bijpassende speentjes nodig. Zelf gebruikte ik jaren geleden de flesjes van Avent met veel succes. Je komt met 4 kleine flesjes en 6 grote flessen al ruim toe. Melkpoeder daar kun je best even mee wachten, in het ziekenhuis gaan ze je adviseren.
 4. Babyverzorging: Het is belangrijk om producten zoals babyshampoo, babyzeep, billendoekjes, en zinkzalf in huis te hebben. Vergeet ook niet om een babybadje en zachte handdoeken aan te schaffen voor de dagelijkse verzorging van je kleintje.
 5. Babybedje: Zorg voor een comfortabele slaapomgeving door een wiegje of ledikantje aan te schaffen. Denk aan een veilige matras, ledikant lakentje, babydeken en een slaapzak. Uiteraard ook een goede babyfoon en het eerste knuffeldoekje.

Lees ook: Baby geboren? Hier zijn 10 toffe kraamcadeaus en geschenk tips om te geven bij een geboorte

Uiteraard zijn er nog heel wat andere producten die je nodig hebt voor de komst van je baby. Denk aan een kinderwagen, draagdoek,… Maar zoals vele andere toekomstige ouders, kun je ervoor kiezen om deze op je geboortelijst te zetten. Zo kan iedereen die op kraamvisite komt en geen inspiratie heeft voor een geboorte geschenk, gemakkelijk iets kiezen van je geboortelijst. Ontvang je ook graag enkele gepersonaliseerde geschenken? Dan is er de mogelijkheid om ook hier een verlanglijstje voor te maken.

Wat moet er in de kraamkoffer naar het ziekenhuis?

Om ook maar meteen de tweede belangrijkste vraag te beantwoorden van aanstaande mama’s. Wat moet je nu meenemen naar het ziekenhuis?

Het is belangrijk om een kraamkoffer klaar te hebben staan voor het geval je onverwachts naar het ziekenhuis moet. Wacht dus niet te lang(zoals mij) met het klaarzetten van je vluchtkoffer. Hier is een lijst van essentiële items die je moet meenemen:

Lees ook: Ik wil nog een baby! En wat niemand je vertelt voor je kinderen krijgt.

 1. Kleding: Vergeet niet om comfortabele nachtkleding, ondergoed, en pyjama’s voor jezelf in te pakken. Ook een badjas en slippers zijn handig tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Bij een kiezersnede kan ik je ook een buikband of stevige hoge corrigerende onderbroeken aanraden! Deze waren echt een lifesaver na de bevalling van ons eerste kindje. Het zorgt voor minder pijn en ongemak.
 2. Hygiëneproducten: Neem je eigen toiletartikelen mee, zoals tandenborstel, tandpasta, shampoo, conditioner, zeep en een haarborstel. Vergeet ook niet om maandverband mee te nemen voor na de bevalling. Eerlijk is eerlijk, ik was de eerste dagen best fan van die grote maandverbanden uit het ziekenhuis. Mijn eigen maandverband heb ik pas later gebruikt.
 3. Ondersteunende items: Breng een kussen of kussenrol mee voor extra comfort tijdens de bevalling. Ook een muziekspeler met ontspannende muziek kan helpen om stress te verminderen.
 4. Babykleding: Zorg ervoor dat je voldoende babykleding inpakt, inclusief rompertjes, sokjes, mutsjes en een jasje voor het verlaten van het ziekenhuis. Vergeet niet om een paar zachte babydekentjes in te pakken. Geen zorgen als je toch te weinig bij hebt, je partner of familielid kan altijd even wat extra meebrengen.
 5. Verzorgingsproducten: Neem belangrijke babyverzorgingsproducten mee, zoals luiers, babydoekjes, zinkzalf, en kleding voor je baby. In ons ziekenhuis was het voorzien tijdens het verblijf, informeer je dus vooraf altijd even. Zo sleur je niet te veel spullen mee heen en weer.
 6. spullen voor je partner: Veel partners blijven slapen tijdens de eerste nacht in het ziekenhuis, pak dus ook best wat essentials mee.

Om je voor te bereiden op de komst van je baby en een verblijf in het ziekenhuis, is het belangrijk om te weten wat je nodig hebt voor je baby en wat er in de kraamkoffer moet worden ingepakt. Zorg ervoor dat je voldoende babykleding, verzorgingsproducten en persoonlijke spullen inpakt. Door goed voorbereid te zijn, kun je met een gerust hart je kraamperiode ingaan.

Ik hoop dat ik met deze lijst al heel wat tips kon geven en een deel van je vragen kon beantwoorden. Mama worden is een spannende tijd, geniet ervan!

mom en lifestyle blogger LIEVELYNE

▪ ▪ ▪
✖Volg mij op Instagram

✖Like mij op Facebook

✖Voeg mij toe op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.