Ultieme tips voor een autovakantie naar Frankrijk

Ultieme tips voor een autovakantie naar Frankrijk: inclusief inpak Checklist voor een campingvakantie!

Wij reisden dit jaar voor het eerst met de auto naar Frankrijk. Het was al een hele tijd geleden dat we überhaupt nog op vakantie gingen. Andere jaren namen we de kinderen mee naar Sicilië, dat is altijd weer even thuiskomen. Helaas zijn we sinds Corona ook daar niet meer geweest..

Deze keer gingen we voor het eerst naar Frankrijk, we besloten voor een rustige autovakantie te gaan. Een autoreis naar het zonovergoten Zuiden van Frankrijk, de Provence om precies te zijn. Maar, wat heb je nodig als je met de auto naar Frankrijk rijdt?

We boekten een vier sterren camping in Verdon met een zwembad en vele waterglijbanen. Supertof voor de kinderen, zo hadden ze zeker genoeg te doen op vakantie! Natuurlijk vraagt reizen altijd de nodige voorbereiding, zeker als je beslist om met de auto te gaan. Ik help jullie graag op weg met de tips die ons enorm geholpen hebben!

Lees ook: Gepersonaliseerde Badponcho geborduurd met naam: Het perfecte geschenk!


Een autoreis naar Frankrijk is een avontuur op zich. Met prachtige landschappen, pittoreske dorpjes en heerlijk eten biedt Frankrijk voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen strandvakantie aan de Franse Rivièra of een ontdekkingstocht door de Franse Alpen, het plannen van je reis en het voorbereiden van je auto zijn van essentieel belang. In dit artikel delen we waardevolle tips en een uitgebreide checklist om je te helpen bij het plannen van een geslaagde campingvakantie in Zuid-Frankrijk met een stacaravan.

Voorbereidingen voor vertrek: is de auto in orde?

Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om je auto klaar te maken voor de reis. Wij lieten onze auto even grondig nakijken door een kenner, je wilt niet voor verrassingen komen te staan tijdens de verre rit met de auto. Zorg dus zeker dat je wagen klaar is voor vertrek.

Hier zijn een paar handige tips:

 • Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat deze voldoende is voor een lange rit.
 • Check of je een reservewiel bijhebt of een reparatiekit voor onderweg.
 • Controleer alle vloeistoffen, zoals olie, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof, neem ook reserve mee voor onderweg.
 • Laat de airco nakijken, je wil namelijk niet smelten onderweg!

Welke documenten en nuttige zaken zijn verplicht in Frankrijk?

Als je van plan bent om met de auto naar Frankrijk te reizen, zijn er bepaalde zaken die verplicht zijn om mee te nemen. LET OP, dit is voor elk land anders! Check dus op voorhand goed wat je bij moet hebben.

 1. Rijbewijs: Het hebben van een geldig rijbewijs is uiteraard een absolute noodzaak. Zorg ervoor dat je je rijbewijs bij je hebt tijdens de hele reis. Het is ook handig om een internationaal rijbewijs mee te nemen, hoewel dit niet verplicht is.
 2. Kentekenbewijs en verzekering: Het is verplicht om het kentekenbewijs (deel I en II) van de auto bij je te hebben tijdens de reis. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat je verzekerd bent. Neem daarom altijd een geldig verzekeringsbewijs mee.
 3. Identiteitsbewijs: Naast je rijbewijs moet je ook een geldig identiteitsbewijs meenemen, zoals een paspoort of identiteitskaart. Dit is verplicht in alle Europese landen en je kan worden gevraagd om deze te tonen aan de autoriteiten.
 4. Veiligheidsuitrusting: In Frankrijk is het verplicht om de volgende veiligheidsuitrusting bij je te hebben: een veiligheidshesje voor elke persoon die meereist, een gevarendriehoek om te plaatsen bij pech of ongeval, en een set reservelampen.
 5. Milieusticker: Afhankelijk van de stad of regio waar je naartoe reist, kan het zijn dat je een milieusticker (Crit’Air-vignet) nodig hebt. Deze sticker geeft aan hoe vervuilend je auto is en kan verplicht zijn in bepaalde milieuzones, met name in grote steden zoals Parijs. Zorg ervoor dat je de juiste sticker hebt voordat je vertrekt.
 6. Alcoholtester: Hoewel het niet langer verplicht is om een alcoholtester in de auto te hebben, kan het handig zijn om er toch een mee te nemen. Dit helpt je om zelf te controleren of je onder de wettelijke limiet van Frankrijk blijft (0,5 promille) en voorkomt boetes of andere problemen.

Autokoffer inladen: doe het slim!

Als gezin van vijf, heb je al snel heel veel spullen en plaats nodig. Daarom kochten we voor iedereen een handige organizer zak met rits. Deze opbergers nemen minder plaats in het koffer en zijn makkelijk te stapelen.

Verder nog een aparte zak met beddengoed, handdoeken en badkamer benodigdheden. Bij onze camping kon je ook beddengoed en handdoeken huren, mocht je dat willen doen, bespaar je natuurlijk weer wat ruimte.

In een andere tas namen we dan bestek, plastieken bordjes en eten mee. Uiteindelijk bleek alles voorzien te zijn in onze stacaravan, maar ik had schrik dat het een beetje onhygiënisch zou zijn. Dat viel eigenlijk reuze mee, onze camping was erg netjes! Kijk dus op voorhand even na wat ze voorzien ter plaatse, elke cm ruimte is de auto is meer dan welkom.

Voor kleinere kinderen kan een autostoel organizer handig zijn. Hier kan je kind al zijn/haar spulletjes in opbergen. Sommige auto organizers hebben ook een handig inklapbaar tafelblad om iets op te zetten.

Lees ook: Op vakantie gaan met kinderen: Ik deel mijn tips!

Neem voldoende water en eten mee!

Tijdens onze heenreis reden we ’s nachts en werd er dus niet veel gegeten en gedronken. Enkel ik en mijn man gingen voor voldoende cafeïne. We hadden een goed gevulde koelbox mee(tip: leg enkele waterflesjes in de vriezer de dag ervoor, dit zorgt ervoor dat je koelbox de hele dag koud blijft EN je hebt ijskoud water!)

Op de terugweg reden we overdag en in het Zuiden van Frankrijk was het tegen de middag al 38 °C, dus iedereen had snel en veel dorst. Voldoende water meenemen is dus zeker een must. Zo moet je niet te vaak stoppen en bespaar je aardig wat euro’s want ze durven vaak de hoofdprijs te vragen voor een flesje water.

Inpakken: wat neem je mee naar de camping in Frankrijk?

Om je alvast op weg te helpen bij het inpakken, deel ik hieronder een handige inpaklijst. Natuurlijk is dit een algemene inpaklijst die kan worden aangepast aan je persoonlijke behoeften en de duur van de reis. Zorg ervoor dat je ook belangrijke persoonlijke items zoals bril/contactlenzen, sleutels, portefeuille en eventuele speciale items voor kinderen, huisdieren, etc. niet vergeet.

Kleding:

 • Voldoende ondergoed
 • T-shirts/tops
 • Broeken
 • Shorts/rokjes
 • Jurken
 • Truien/jassen (afhankelijk van het seizoen)
 • Zwemkleding
 • Slaapkleding
 • Wandelschoenen/sneakers
 • Slippers/sandalen
 • Hat/pet
 • Regenjas/poncho

Toiletartikelen:

 • Tandenborstel/tandpasta
 • Shampoo/conditioner
 • Zeep/douchegel
 • Deodorant
 • Scheermesjes/scheerschuim
 • Haarborstel/kam
 • Make-up
 • Zonnebrandcrème
 • Insectenwerend middel
 • Medicijnen (indien nodig)
 • EHBO-kit

Reisdocumenten:

 • Paspoort/identiteitskaart
 • Rijbewijs
 • Kentekenbewijs
 • Verzekeringspapieren (auto en reisverzekering)
 • Kredietkaarten/contant geld
 • Reserveringsbevestigingen (accommodatie, attracties, etc.)
 • Kaarten/routebeschrijvingen

Auto benodigdheden:

 • Reserveband
 • Krik
 • Krikhandvat
 • Sleepkabel
 • Auto gereedschapset
 • Navigatiesysteem/kaarten/GPS
 • Autolader voor telefoon

Eten en drinken:

 • Waterflessen
 • Snacks
 • Lunchpakket voor onderweg
 • Koeltas/koelbox

Overige benodigdheden:

 • Reistassen/koffers
 • Ruime strandtas
 • Rugzak
 • Kussen/deken
 • Opladers voor elektronica
 • Telefoon/tablet/laptop
 • Camera
 • Boeken/tijdschriften
 • Reisspelletjes/kaarten
 • Reisgids/frans woordenboek
 • Strandlaken
 • Paraplu
 • Wasmiddel

Hopelijk kon je enkele handige tips halen uit deze blog! Vergeet ons zeker niet te volgen op social media en tag ons @lievelynepuntbe dat vinden we altijd leuk!

mom en lifestyle blogger LIEVELYNE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.