tips om te starten met fietsen

Een vliegende start maken met koersfietsen: waardevolle tips voor beginners

Overweeg jij om te starten met (koers)fietsen? Dan kan ik dat alleen maar aanmoedigen en je waarschuwen voor een gezonde verslaving die je er gaat bijkrijgen! Mijn koersfiets avontuur begon tijdens de lockdown, mijn CrossFit box werd gesloten en van de homework-outs hadden we het na weken/maanden wel gehad. Het was tijd voor iets anders! Laten we zeggen dat de lockdown de start was van mijn start to run avontuur en kort daarna van mijn kennismaking met de koersfiets.

Mocht je net als ik geen grote fan zijn van lopen, of misschien heb je net als ik zwakke knieën en kwaaltjes waardoor lopen moeilijker is voor je. Dan kan ik fietsen zeker aanraden. Het is minder belastend voor je gewrichten en toch verbrand je aardig wat calorieën tijdens een rit. Neem daarbij nog eens de toffe uitzichten door de natuur en je hebt een cocktail voor pure fun en ontspanning! Ik heb het geluk dat mijn man al een hele tijd in de mountainbike wereld zit en heel veel toffe plaatsen en routes kent. Pareltjes in onze Limburgse natuur die ik anders nooit gezien had. Voor mij is het dus echt wel genieten als ik op de koersfiets stap.

LEES OOK: Wil jij beginnen met lopen? Ik deel mijn beste tips en een start to run abonnement!

Toch kan het erg eng zijn om voor het eerst op een koersfiets te kruipen. De dunne bandjes, het gekke kromme stuur. En dan nog DE vraag, klikpedalen of geen klikpedalen? In deze blog geef ik je graag mijn tips om te starten met koersfietsen. Ik ben geen expert, maar had ook veel vraagtekens voor ik begon. Wellicht kunnen mijn tips jou wel een eindje op weg helpen.

Waarom starten met koersfietsen?

Voor mij is op de fiets stappen, een moment van pure ontspanning. Even ontsnappen aan de dagelijkse drukte, het moeten, de to-dolijstjes,… Op de fiets ben ik even gedachteloos en geniet ik van het uitzicht terwijl ik mijn ademhaling onder controle probeer te houden 🙂 Buiten dat kan ik ook echt genieten van het uitzicht, de natuur en de buitenlucht. Het blijft me verbazen hoeveel mooie stukken natuur we in eigen Limburg bezitten, waarvan ik niet eens wist dat het bestond.

Er zijn redenen genoeg om regelmatig eens op de fiets te kruipen. Het is goed voor je conditie en komt je gezondheid ten goede. Er zijn ook genoeg studies die bewijzen dat beweging een positieve werking heeft op je mentale gezondheid. Op de fiets kruipen is dus een gezonde manier om depressie en angststoornissen te verminderen. Ontsnap aan de drukte en ga een uurtje of twee voor beweegtherapie. De frisse buitenlucht en het uitzicht zijn een ideale manier om je hoofd even te resetten zodat je daarna weer met een betere mindset aan de slag kunt gaan. Hou dit maar eens een maandje vol en je zult meteen merken dat je veel vrolijker opstaat.

Alleen fietsen of in groep fietsen?

Sommige vinden fietsen een momentje van rust en pure me-time. Zelf vind ik het fijner met twee en ga ik altijd samen met mijn man rijden. Een soort van ontspanning voor ons beiden en buiten dat is mijn man ook erg goed in het uitstippelen van toffe routes. Hij vraagt dan op voorhand altijd even hoeveel ik denk aan te kunnen die dag en aan de hand daarvan past hij de kilometers voor me aan.

In groep fietsen kan erg motiverend zijn en zorgen voor afleiding. Je kunt tussendoor een babbeltje slaan, dit zorgt ervoor dat je gedachten niet zo bezig zijn met de tijd en kilometers die je nog moet doen. Als je tegen de wind moet fietsen, is een groep ook altijd handig, want je kunt achteraan inhaken en lekker uit de wind blijven.

Vooral als starten een drempel is, zou ik je aanraden om iemand mee te vragen. Het kan dan ook een stok achter de deur zijn, want je wilt natuurlijk niet degene zijn die afzegt voor de rit.

Wat heb je nodig om te starten met koersfietsen?

Er zijn toch wel wat spullen die je nodig hebt om comfortabel en ontspannen te kunnen koersfietsen. Natuurlijk is het eerste en belangrijkste een racefiets, zelf heb ik er eentje van mijn man die hij niet meer gebruikte. Deze fiets heeft hij voor me omgetoverd tot een elegante damesfiets in mijn favoriete kleuren, want inderdaad het oog wil ook wat. Op deze manier kon ik testen of het koersen iets voor mij was zonder te veel euro’s te spenderen. Tot nu toe bevalt me dat nog prima, al wil ik hem wel nog een keertje laten afstellen op mijn maat.

Vind je een krom stuur lastig? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een racefiets met recht stuur, al geef ik eerlijk toe dat het snel went om te rijden met een racestuur.

Fietshelm & fietskledij

Een helm is zeker een must als je gaat fietsen, een valpartij is snel gebeurt en je wilt jezelf graag op-en-top beschermen. Ik weet het, een fietshelm ziet er niet elegant uit, maar je went er snel aan. Gelukkig heb je wel heel veel verschillende uitvoeringen en toffe kleurtjes.

Een fietsbroek is de volgende tip die ik je kan geven. Ga niet fietsen met een gewone legging zonder zeem, kies voor een echte fietsbroek meteen goeie dikke zeem erin. Je kont zal me dankbaar zijn! O ja, en een tweede tip, laat je onderbroek uit. Ik moest het ervaren om het te weten, maar een onderbroek dragen is overbodig in je fietsbroek. Thank me later 😉

Er bestaan heel veel verschillende fietsbroeken in verschillende lengtes en met of zonder bretellen. Zelf kies ik voor een fietsbroek met bretellen, zo ben ik zeker dat mijn billen bedekt blijven omdat mijn broek niet kan afzakken tijdens het fietsen. Qua shirt kun je er alles op dragen, maar kies je voor een fietsshirt, dan heb je van die handige zakjes achteraan om je snacks en telefoon in te verstoppen.

Zelf vind ik een heuptasje heel erg handig tijdens het fietsen. Hier steek ik dan mijn reep en telefoon in zodat ik er makkelijk naar kan grijpen onderweg.

tips om te starten met racefiets

Fietsschoenen en klikpedalen, dat is toch wel iets dat je zelf moeten uitmaken en bekijken. Ik heb fietsschoenen gekocht, maar vind klikpedalen toch nog iets te eng. Ik vind het momenteel prima om nog met mijn Nike sneakers te fietsen zodat ik op tijd mijn voeten van de pedalen kan halen als ik moet remmen en afstappen. Mocht je fietsen zonder schoenen, kan ik je wel aanraden om te gaan voor een niet flexibele zool. Dit zorgt ervoor dat je minder snel krampen krijgt in je voet, want ook dit heb ik al voorgehad en uit mijn fouten kunnen jullie gelukkig leren.

Een handige en grote drinkfles is ook zeker een must en ook hier ben ik kieskeurig. Onderweg drinken aan een bidon met sportdop vind ik iets heel vervelends, zelf kies ik liever voor een dop met open drinksysteem. Dat vraagt iets minder moeite om er al rijdend water uit te krijgen, maar het kan natuurlijk ook aan mij liggen. Let natuurlijk wel altijd op bij het aankopen dat je drinkfles ook in je houder past.

Het dragen van een fietsbril is ook een aanrader. Onderweg kan het zijn dat er heel veel vliegjes zijn, je bril komt dan erg handig van pas. Houd je mond gesloten is een gouden tip 🙂 Een ook als het erg zonnig is zal je heel blij zijn dat je je fietsbril bij hebt.

Een fietsnavigatie is ook een aanrader en werkt heel fijn om onderweg je kilometers bij te houden. Zelf heb ik er eentje van Garmin, mijn man gebruikt een Bryton Rider. Deze handige navigatie stuurt je in de juiste richting als je je route ingeeft. Ook kun je doorgeven hoeveel kilometers je wilt maken en dan stippelt de navigatie voor jou een route uit.

LEES OOK: Sporten en motivatie: De Fitbit Versa 2 mijn mening

Fietshandschoenen kunnen heel handig zijn als je beginner bent en nogal hard op je stuur knijpt zoals ik. Ik heb nog steeds van die dagen dat mijn handen zeer doen van het te hard knijpen op mijn stuur, dus dan komen fietshandschoenen wel van pas. Ze hebben een versteviging aan de handpalmen en dit kan verlichting geven.

Onderweg kan er altijd iets misgaan, zorg dus ook altijd voor een reserveband, fietspomp en herstelkit. Geen paniek, deze kun je makkelijk bewaren in een handig zadeltasje. Zo heb je altijd alles bij onderweg.

Natuurlijk zijn er veel meer producten die je kunt aankopen zoals een zomer- en winterbroek, shirt met lange en korte mouwen, lange en korte sokken, winter- en zomerschoenen,… Alles is een beetje afhankelijk van je eigen wensen. Hou er rekening mee dat je echte winterkledij niet nodig zult hebben aangezien je je racefiets pas uit de garage haalt als het weer droog en zonnig is. In de ochtend fietsen kan fris zijn, maar eens opgewarmd op de fiets, is warme kledij vaak overbodig. Het dragen van laagjes die je onderweg kunt uitdoen zou ik eerder aanraden. Kies je voor gewoon fietsen of Mountainbike, dan kunnen een regenjasje en andere essentials zeker wel van pas komen.

Hoelang en hoeveel kilometers rijden?

Natuurlijk ben je enthousiast over je eerste rit, maar mijn tip is om niet te lang te gaan rijden de eerste keer. Test even je nieuwe racefiets uit en kijk wat je uithouding aankan. Mijn eerste rit was rond ons eigen dorp, ik denk tussen de 20 en 30 kilometer. Een mooi begin om kennis te maken met de dunne bandjes en een krom stuur. Je remmen en versnellingen staan op een hele andere plaats, het is dus even wennen.

racefiets tips voor beginners

Zeker als je nog nooit of lang niet mer gereden hebt, is rustig beginnen zeker een aanrader. Het moet natuurlijk leuk blijven en als je jezelf gaat leegrijden, zal je ervaring met de racefiets wellicht niet zo positief zijn en ervoor zorgen dat je je fiets de volgende keer laat staan. Er is niets mis met rustig starten, geniet van het uitzicht, de frisse lucht en bouw je kilometers en tijd langzaam op. Vergeet ook niet om tussendoor even een pauze te nemen. Zelf nemen we altijd in de helft even een pauze, of tegenwoordig enkel nog vanaf 15 of 20 kilometer.

We kiezen dan altijd een tof plekje uit met een bankje en gezellig uitzicht. Drinken even een frisse Nocco en eten een reep(dit zijn de lekkerste repen naar mijn mening en ik heb er al veel getest!) of stuk fruit. Net genoeg brandstof om de laatste kilometers naar huis weer vrolijk te kunnen trotseren.

Een extra tip is om Stava te downloaden, hier vind je je vrienden en kun je zien waar zij gaan lopen/fietsen. Geef elkaar kudo’s en laat je inspireren.

Hopelijk kon ik je met deze tips een einde op weg helpen! Mocht je mijn racefiets avontuur willen volgen, ik deel regelmatig op Instagram en Tiktok. Heb je zelf nog tips, deel ze zeker dan voeg ik ze volgende keer toe aan een nieuwe blog!

Lees ook: 5 tips om gezonder te leven + Smoothie proteïne ontbijt recept

mom en lifestyle blogger LIEVELYNE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.