Wil jij starten met lopen? Maakte jij ook goede voornemens aan het begin van het jaar? Is eentje daarvan gezonder gaan eten en meer sporten(starten met lopen)? Herkenbaar! Wandelen, lopen en fietsen zijn de makkelijkste sporten om mee te beginnen. Of ja, of lopen nu makkelijk kan noemen weet ik zo nog niet. Zelf ben ik echt geen loopmens, ik ben al moe als ik eraan denk. Ondanks dat ik bijna dagelijks in de CrossFit box met gewichten sleurde en aan mijn conditie werkte, moest ik toch voor de fiets of roeier kiezen als er lopen in de wod(workout of the day) voorkwam. Het lukte mij gewoon niet om 300m of 600m te lopen in een wod. Niet omdat mijn benen niet mee willen, maar ik raak totaal buiten adem. Je kan dus tijdens het lopen geen babbeltje met mij slaan want ik kan enkel hijgen en denk ondertussen alleen maar aan “ademen, ademen!”. Toch liep ik in lockdown 1, na enkele weken volhouden mijn EERSTE 2 km uit zonder te stoppen! Het vroeg echt heel veel doorzettingsvermogen, want er waren heel veel pijntjes die het lopen extra moeilijk maakte. Dus als jij wil beginnen met lopen, ik deel mijn tips met jullie. Als ik kan lopen, kan iedereen het! GELOOF MIJ!
Lees meer over CrossFit en hoe ik 2 kledingmaten verloor
1. Kies voor goede schoenen om te lopen
Het dragen en kiezen van goed schoenen is zo belangrijk! Ga niet zomaar een rondje lopen op je All Stars, maar koop je een paar loopschoenen met goede demping. Zelf probeerde ik heel wat soorten, met mijn platvoeten is het niet gemakkelijk om het juiste paar te vinden. De eerste keren liep ik door de verkeerde schoenen een kleine blessure op. Dat leidde tot hevige pijn van aan mijn knie tot onder aan mijn voet. Daarna was het mijn achillespees die voor pijn zorgde. Ik heb dus enkele keren met moeite mijn rondje kunnen uitwandelen omdat de pijn zo heftig was. Het testen van verschillende loopschoenen was dus zeker een must. Ondertussen heb ik het juiste paar gevonden, ik loop het beste op de Nike Air Zoom Structure. Er zijn erg veel soorten, test dus vooraf goed je schoenen als je ergens last van hebt en laat je informeren door een kenner.
2. Aangepaste loopkledij
Net als het dragen van de juiste schoenen, is het dragen van goede kledij ook aan te raden. Zelf draag ik een compressie loopbroek en compressie sokken. Dit omdat ik zoveel last heb van mijn benen, maar vooral van mijn kuiten tijdens het lopen. Verder draag ik altijd laagjes aangepast aan het weer. Mocht je het tussendoor te warm krijgen, kan je je jasje nog rond je middel binden en verder lopen in het shirt dat je eronder draagt. Om mijn middel draag ik altijd een tasje, daar steek ik dan mijn sleutels en gsm in. Niets zo vervelend als een broek die afzakt! Test dit dus ook zeker in de winkel en koop je kledij in de juiste maat. Ik raak erg afgeleid als mijn kledij niet goed zit of ik het te warm of koud heb. Dit zorgt ervoor dat ik me niet kan concentreren op mijn loopsessie en ademhaling.
3. Stretchen en opwarmen
Voldoende stretchen en opwarmen is heel belangrijk, niet alleen bij het lopen ook bij andere sporten begin je best met opwarmen. Het wordt vaak onderschat, maar ik kan het alleen maar aanraden! Omdat ik zelf heel veel last heb van mijn achillespees en kuit die gaat vastzitten tijdens het lopen, stretch ik altijd minimum 10 minuten vooraf. Even Googlen en je vindt heel wat oefeningen die kan doen voor je begint te lopen. Als ik dan aan mijn loopronde begin, wandel ik eerst even een halve minuut. Toen ik de eerste keer ging lopen was dit een volle minuut afgewisseld met een minuut wandelen en dit deed ik dan ongeveer 12 minuten afhankelijk van welke ronde ik deed. Als ik tussendoor teveel last had, gebruikte ik mijn wandelminuten als stretch momentjes tussendoor. Geen lachertje deze pijn, dus wees voorzichtig en geef je niet teveel de eerste keer.
Lees ook mijn tips over mealpreppen!
4. Muziek en lopen!
Zonder muziek kan ik niet lopen! Ik kies voor een playlist met een goed tempo in de beat, geen slow muziekjes. De eerste meters tijdens het lopen zijn het ergste. Zelf ben ik volledig afgeleid, tot ik volledig opga in mijn muziek. Ik “vergeet” dan eventjes hoe lastig lopen is en zing (in mezelf) mee met de teksten van de nummers. Voor ik het goed en wel besef heb ik dan opeens mijn eerste checkpoint bereikt. Maak een playlist in Spotify die je altijd bij de hand hebt als je gaat lopen.
5. Checkpoints
De eerste keren dat ik ging lopen, probeerde ik om 1 minuut te lopen gevolgd door een minuut wandelen. Helaas merkte ik snel dat ik niet echt vorderingen maakte en dat elke minuut even zwaar bleef en eeuwig leek te duren omdat ik naar mijn klok bleef kijken. In de plaats daarvan zei ik iedere keer tegen mezelf “komaan, vandaag lopen we zonder stoppen tot aan het verkeersbord” de keer erop liep ik dan voorbij het verkeersbord en nam een checkpoint iets verderop. Iedere keer ging het beter en beter en voor ik het wist, liep ik 2 km uit zonder te stoppen! Natuurlijk is iedereen anders, wie weet loop jij 2 km wel in één adem uit. Of misschien loop je niet altijd dezelfde route? Test dus zeker wat voor jou werkt. Begin met één minuut lopen gevolgd door wandelen en bouw het zo op. Merk je dat het beter lukt met checkpoints, probeer dat dan zeker eens.
6. Hou vol, je kunt het!
Als je iets wil bereiken, dan moet je er toch wel wat moeite voor doen. In mijn geval betekende dat keihard op mijn tanden bijten en consistent zijn. Ik begon met lopen begin april 2020 en ging om de dag, zonder uitzondering! In Strava heb ik mijn prestaties perfect bijgehouden, zo kan ik erop terugkijken en had ik ook een beetje het gevoel dat er mensen meekeken. Dat zorgt voor extra motivatie voor mij, ook al is er misschien niemand die erop gelet heeft 🙂 Ook toen ik pijn had, het regende, ik te moe was of “geen tijd” had, zorgde ik dat ik toch ging lopen die dag. Meteen als ik opstond, maakte ik me klaar en vertrok ik. zo was ik er meteen vanaf en ’s morgens kom je ook de minste mensen tegen langs het kanaal en op straat. Mijn eerste 2 km liep ik uit na 8 weken, een hele prestatie voor mezelf. Zelfs als kind op school haalde ik dit nooit. Trots!
7. Hou je prestaties bij
Zelf vind ik het heel fijn om mijn prestaties bij te houden. Zo kon ik na iedere loopbeurt even kijken hoe snel ik gelopen had, of ik persoonlijke records had gehaald en welke afstand ik liep. Ik heb een Strava account, deze gebruik ik om al mijn fiets, wandel en loop activiteiten in bij te houden. Je zet gewoon de app aan via je telefoon als je begint te wandelen en de app registreert je afstand, snelheid enz. Het leuke is dat wanneer je dezelfde route doet de volgende keer, je op bepaalde punten persoonlijke records kan halen. Als je sneller loopt of fiets, krijg je daarvoor een medaille. Een kleine motivatie.
Mijn Fitbit draag ik ook altijd. Deze kan ik ook koppelen aan Strava, maar dat vind ik overbodig. Ik vind het wel fijn om al mijn work-outs te zien in mijn Fitbit app, zo weet ik precies hoeveel keer ik actief was per week en per maand.
Benieuw naar de Fitbit? Lees hier hoe een slim horloge je helpt met de motivatie!
START TO RUN ABONNEMENT WINNEN!
Ondertussen ben ik weer gestart met lopen. Ik gebruik hiervoor de app van Start to run en de motivatie van Evy Gruyaert. Tijdens het lopen krijg je instructies via de app en vertelt Evy hoe het met je hartslag zit. Ze motiveert je tijdens het lopen en houd je gezelschap. Natuurlijk werkt de app prima in combinatie met mijn eigen playlist want zonder muziek zou ik het niet volhouden 🙂
Het goede nieuws is dat ik enkele GRATIS abonnementen mag weggeven! Je hebt gelukkig ook meer kansen om te winnen want deze actie loopt op de blog, Instagram en Facebook! Wil jij een abonnement voor 3 maanden winnen? Waag dan je kans!
Wat moet je ervoor doen:
- Deel dit artikel op je Facebookpagina
- Laat je e-mailadres achter in de reacties onder deze blog
- Vertel het verder, wie weet wint jouw loopmaatje ook een abonnement!
Wil je graag een extra kans maken? Doe dan zeker ook mee op Instagram en Facebook!
De actie loopt tot 13/03/2022 en is enkel geldig indien alle stappen doorlopen zijn! De winnaar wordt op de hoogte gebracht via e-mail. Zorg er dus voor dat je een geldig e-mailadres ingeeft hieronder.
Werd je geïnspireerd door dit artikel en vond je de informatie nuttig? Deel het dan zeker verder, dat helpt ons en de blog om te groeien(DANKJEWEL)! Tag ook zeker @LIEVELYNEPUNTBE op social media als je aan de slag gaat met één van onze tips. Ik zie het graag voorbij komen en deel het verder!
*Sommige blogs bevatten affiliate linkjes. Door op deze links te klikken en iets te kopen, ontvangt Lievelyne een kleine commissie. Voor jou hangen hier GEEN extra kosten aan vast!
Volg je ons al op Instagram en Facebook?
Zoek je nog meer motivatie?