Starten met bloggen doe je heel simpel en snel met deze waardevolle tips!

Wil jij starten met bloggen? Ik leg je uit wat je nodig hebt om succesvol te bloggen

Wil jij graag starten met bloggen? Weet je niet hoe te beginnen en zie je door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, iedereen is ergens begonnen. Zelf begon ik meer dan 6 jaar geleden met bloggen. Ik deed dit al die tijd zonder te weten dat je er eigenlijk echt geld mee kan verdienen als je het goed doet en je teksten optimaliseert. Over optimaliseren en SEO ga ik het vandaag niet hebben. Aangezien ik zelf nog veel te leren hebt, kan je dit beter aan een professional vragen.

In deze blog vertel ik je stap voor stap hoe je zelf een blog (met eigen domeinnaam) kan opstarten. Ook de redenen waarom je zou starten met bloggen som ik graag voor je op. En als je na het lezen van de blog overtuigd bent dat bloggen iets voor jou is, kan je meteen aan de slag 😉

Waarom wil je starten met bloggen?

Zelf begon ik enkele jaren geleden met bloggen, niet om ermee te verdienen, maar gewoon omdat ik het leuk vond. Ik maak graag content en ik heb een liefde voor schrijven. Gaandeweg ontdekte ik dat er een publiek bestaat dat mijn blogs en content kan waarderen, de blog trok meer bezoekers dus ik ging op zoek naar een gepaste domeinnaam, webhost en koppelde er een Facebookpagina en Instagramaccount aan vast. LIEVELYNE werd geboren in 2016 en groeit nog steeds(Waarom ik deze naam heb gekozen lees je hier). Dat zorgt ervoor dat ik regelmatig leuke samenwerkingen kan doen met diverse merken. Dit gebeurt meestal door barterdeals, dit is simpel gezegd een dienst of product in ruil voor content op de blog of sociale media. Ondertussen heb ik een Btw-nummer en kan er ook gekozen worden voor betaalde samenwerkingen. Al vind ik dit nog een lastig gegeven omdat ik mijn blog blijf zien als een “hobby blog”. Hoeveel je kan vragen hangt natuurlijk ook af van het aantal bezoekers je op je website krijgt, het aantal volgers op social media, je engagement, … 

Een goede reden om te starten met bloggen is dus niet “het krijgen van gratis spullen”. Want het is niet gratis, je geeft er content voor in de plaats. Een goede blog vraagt ook inspanning, research en goed opgebouwde artikelen. Je moet alles ook inplannen, foto’s maken, bewerken en plaatsen. Dit alles kost tijd en vraagt planning.

Waar wil je over schrijven?

Misschien ben je ergens wel heel goed in en kan je mensen inspireren. Of wil je graag persoonlijke verhalen delen met anderen, ik ben zeker dat er een publiek is voor je eerlijke en oprechte blogs. Let er wel op dat je uniek bent in wat je doet, ga dus geen bestaande blogs letterlijk kopiëren. Wat je wel kan doen is andere blogs volgen en inspiratie halen uit wat ze doen. Let ook op bij het gebruiken van foto’s, gebruik niet zomaar foto’s van Google. Achter elke foto zit namelijk een maker en die kan het niet waarderen als jij zonder vragen zijn of haar product gebruikt voor je eigen website. Dit kan je trouwens veel geld kosten dus maak gebruik van afbeeldingen die geen copyrights bevatten of maak ze zelf 😉

Liefs by Lievelyne - van mama naar ondernemer

Lees ook hoe ik van mama naar ondernemer!

Welk platform wil ik hiervoor gebruiken?

Er zijn genoeg gratis platformen waar je gebruik van kan maken om te bloggen. Zelf ben ik ooit begonnen op Blogger, ik weet niet eens of het nog bestaat. Mijn huidige blog is via WordPress gemaakt. Dit is echt een aanrader als je net begint en op zoek bent naar een manier om te bloggen zonder teveel inspanning. Het is gebruiksvriendelijk en als je handig bent met bijvoorbeeld Elementor, kan je je site vormgeven naar eigen smaak. Wil je met WordPress werken en later een eigen domein aanvragen? Zorg dan dat je voor WordPress.org gaat en niet wordpress.com. Een veelgemaakte fout die ook ik maakte toen ik begon. Je kan voor een WordPress.com adres namelijk alleen een domein aanvragen via WordPress zelf en die zijn best duur. Vind je het oké om geen domeinnaam te hebben(bijvoorbeeld www.LIEVELYNE.wordpress.com zou dan mijn wordpress adres zijn zonder domeinnaam), dan kan je perfect gratis bloggen via wordpress.com. Een domeinnaam registreren en externe webhosting kost natuurlijk wel geld. Gelukkig bestaan er voldoende en goede hostings die niet zo duur zijn en mooie korting geven het eerste jaar. Zo kan je perfect even testen of het iets voor je is.

Wil ik voor een gratis platform gaan of ga ik voor een domein?

Dit is dus een persoonlijke keuze en zoals aangehaald in het vorige stukje, hangt dit ook af van wat je wil gaan doen met je blog. Als het voor jou een plaats op het internet is waar je bijvoorbeeld een soort dagboek wil bijhouden, met enkele lezers of misschien gewoon voor jezelf. Kies dan voor een gratis platform zonder domein. Is je bedoeling om te gaan schrijven en wil je gevonden worden door bedrijven? Dan moet je sowieso kiezen voor een domeinnaam en er wat geld insteken. Bedrijven zullen niet met je willen samenwerken als je adres bijvoorbeeld zo uitziet www.LIEVELYNE.wordpress.com maar zullen wel klikken op www.Lievelyne.be. Weet je het nog niet zeker, kies dan zeker voor wordpress.org.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is jouw adres op het internet. Dit moet je bezoeker/lezer ingeven om op je website te kunnen komen. Kies dus voor een naam die makkelijk te bereiken is(vermijd dus te veel tekens en te lange of ingewikkelde teksten zoals bijvoorbeeld:www.evelynexx-87lifestyle.be ). Nog belangrijker is om een naam te kiezen die nog niet gebruikt wordt! Doe dus eerst je research.

Welke domeinnaam wil ik gebruiken?

Voordat je je domein vastlegt, controleer even of er niemand anders is met dit domein. Zo had ik meerdere namen die ik wilde gebruiken toen ik begon. Helaas waren er ook enkele opties die al in gebruik waren door een Nederlandse blogger. Dus de vergissing is dan snel gemaakt als mensen daar een typfout maken en belanden op een heel andere blog. Kies ook een naam die past bij waar je over schrijft. Als jij “Beautyblogger” als naam kiest en je beslist na een tijdje dat je wil schrijven over katten, dan kan dat verwarring brengen.

Wat is een hosting en welke kies ik?

Dit is makkelijk gezegd een soort van opslag en bandbreedte op het internet. Zij plaatsen jouw website op de server zodat mensen je website kunnen bereiken. Qua hosting zijn er heel veel verschillende soorten en prijzen. Belangrijk is dat je een hosting kiest dat niet aan de andere kant van de wereld ligt, dit omdat het bereik dan niet goed is. Hele moeilijke termen, maar het vertraagt je website i.v.m. langere laadtijd op de server. Vergelijk dus zeker de verschillende opties. En ga ook voor een hosting met een goede klantenservice, erg belangrijk want je zult in het begin veel hulp nodig hebben. Combell heeft zeer goede recenties op gebied van webhosting en is dus meteen de eerste goeie tips die ik je kan geven als je op zoek bent naar een goede en niet te duren webhosting.

Lees ook: Dit is wat ik verdien met bloggen

Ik hoop dat je deze tips alvast nuttig vond! Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet om een reactie achter te laten onder deze blog. Mocht je het leuk vinden om meer te lezen over bloggen, laat dan ook je vragen achter!

mom en lifestyle blogger LIEVELYNE

Volg je ons al op Facebook en Instagram? Tag @LIEVELYNE zeker als je geïnspireerd werd door één(of meerdere) blogs op deze website. We zien het graag voorbijkomen! 

*Sommige blogs bevatten affiliate links, per klik ontvang ik een kleine commissie. Voor jou zitten er GEEN extra kosten aan verbonden.

2 reacties op “Wil jij starten met bloggen? Ik leg je uit wat je nodig hebt om succesvol te bloggen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.