tips om te besparen op energie

8 Handige Tips Om Geld Te Besparen Op Je Energie

Laten we het hebben over tips om te besparen op onze energiefactuur want de bedragen stijgen zo hoog dat het bijna onbetaalbaar lijkt te worden! Ik heb me eigenlijk nooit bezig gehouden met ons verbruik en besparen op gas en electriciteit. Tot we dit jaar een overdreven hoge eindafrekening in de bus kregen voor hetzelfde verbruik als andere jaren. Ondanks onze spouwisolatie, vernieuwde ramen en andere aanpassingen, kwam we toch nog voor een verrassing te staan. Net als vele andere Belgen die even moeten slikken na het zien van dit soort bedragen.

Lees ook: korting besparen op je online aankopen doe je zo!

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin bedraagt 3500 kWh per jaar. Wij zijn een gezin van vijf en verbruikte van december 2020 tot december 2021 6.224,00 kWh aan stroom en 24.637,95kWh aan gas. Je snapt dus dat we graag verandering brengen in deze hoge kosten en gingen alvast aan de slag om te besparen op onze volgende factuur.

1. Energiezuinige toestellen

Ongeveer 37% van ons stroomverbruik komt door toestellen. Bij het aankopen van je toestellen, let je best op hun jaarlijks verbruik. Kies hierbij voor producten met een energiezuinig label. Ze zijn vaak iets prijziger, maar dat verdien je snel terug door de euro’s die je gaat besparen. In ons huis waren de meeste toestellen aan vervanging toe. Het begon met onze Amerikaanse koelkast die stuk ging. Deze was al meer dan 10 jaar oud, maar toch blijft het zonde. Onze oude koelkast had een verbruik van 511 kWh(of 117€ per jaar) deze werd vervangen door een LG side by side koelkast met een verbruik van 419 kWh(of 96€ per jaar). Met de huidige tarieven zal het net iets meer zijn ook…

Kort daarna liet ook de wasmachine het afweten. Helaas weet ik hier niet het verbruik van. Het nieuwe model werd er eentje van 9 kg waardoor ik meer was in één keer kan doen. De machine verbruikt 66 kWh per jaar(wat toch wel erg laag is).

Na de wasmachine ging ook onze droogkast stuk. Deze hadden we toch al meer dan 13 jaar en werkte niet meer zoals ervoor. De was werd niet droog na de eerste cyclus waardoor ik soms meer dan 2 keer de droger opnieuw moest laten draaien of het wasrek moest gebruiken. Heel vervelend en niet goed voor je was en verbruik! Dus ook onze oude AEG werd vervangen door zijn nieuwer model. Deze heeft een warmtepomp en zou veel zuiniger drogen met een verbruik van 177 kWh.

En als laatste kochten we een nieuwe diepvries met een verbruik van 275 kWh wat overeen komt met 63€ per jaar. Dit werd volgens mij wel berekend op de oude tarieven, dus ik laat me verrassen.

2. Vervang lampen door led

Wist je dat een LED-lamp 60 tot zelfs 80% zuiniger is dan een gewone gloeilamp of halogeen? In ons huis zijn bijna alle lampen LED, waarvan sommige smart(als zou ik de Actionvariant die we hebben niet aanraden). Op het doosje staat ook altijd hun energielabel, vergeet er dus niet naar te kijken wanneer je ze koopt. Let er ook op dat je geen lampen zomaar laat branden en schakel ze uit als je de ruimte verlaat.

Lees ook: Tips om je huishouden beter te organiseren + gratis schema

3. Doe de was op 30 °C

Tegenwoordig is het wasmiddel zo gemaakt dat je niet meer elke keer op hoge temperatuur hoeft te wassen om je was zuiver te krijgen. Zelf waste ik altijd op 40 °C en handdoeken en lakens op 60 °C, maar vanaf nu werd dat teruggeschroefd naar 30 °C. Regelmatig draai ik wel een lege machine op 90 °C met wat Javel of soda om eens goed te reinigen.

4. Gebruik de ecostand van je toestellen

De meeste toestellen die je tegenwoordig koopt, hebben wel een ecostand. Gemiddeld bespaar je met deze ecologische stand zo’n 30% aan energie en je toestel werkt even goed. De ecostand duurt vaak wel langer, maar een vaatwasser kun je perfect ’s avonds laten draaien en de volgende dag weer uitladen. Zelf maakte ik er ook nooit gebruik van, maar vanaf nu was ik alleen nog maar op de ecostand!

5. Waterbesparende kranen en douchekop

Ga voor waterbesparende kranen of douchekop. Hierdoor bespaar je niet alleen op je waterfactuur, maar ook op je gas of stookolie. Aangezien wij niet van plan waren onze kranen te vervangen, gingen we voor een doorstroombegrenzer. Deze kun je in je kraan, douchekop en zelfs regendouche plaatsen en meteen beginnen met besparen zonder drukverlies op je water. Wat ook kan helpen is een timer in de douche te plaatsen en je douchetijd te beperken tot 5 minuten.

6. Zet je thermostaat een graadje lager

Brrr ja inderdaad, daar moest ik ook even aan wennen aangezien ik altijd de verwarming op 23 °C had staan. Tegenwoordig staat de thermostaat op 21 °C en plaatste we in de woonkamer en badkamer slimme radiatorkranen. Zo handig! Deze helpen het verbruik te verminderen en kun je bedienen via de app op je telefoon. We hebben nu voor de beide ruimtes een schema ingesteld zodat de verwarming vanzelf uitgaat om 22u en weer aangaat in de living om 6u. De badkamer springt dan apart weer uit om 9u nadat iedereen zich klaar heeft kunnen maken in een lekker warme badkamer.

slimme radiatorkranen om te besparen op je energie en gas

Het handige aan deze smart radiator knoppen is dat je ze vanop afstand kunt bedienen. Soms zijn we onderweg naar huis en moet er iemand douchen, via de app zetten we dan snel even de verwarming aan zodat het bij thuiskomst lekker warm is. Andersom werk het natuurlijk ook, blijven we lang weg? Dan zetten we de verwarming gewoon even uit tot we weer thuiskomen. Het fijne is dat je de set kunt uitbreiden. De radiatorkranen zijn ook apart te koop en er bestaat ook een handige smart thermostaat om je verbruik nog beter in de gaten te houden. Tip: Als je in het bezit bent van Google home, kun je deze gewoon koppelen en via spraak besturen.

7. Sluimerverbruik uitschakelen

Eentje waar we ons allemaal wel schuldig aan maken zonder het te beseffen is het energieverbruik van toestellen die op standby blijven staan. Denk aan de tv die we uitzetten via de afstandsbediening waarbij het standby lampje blijft branden. Ook laders en andere toestellen die in het stopcontact steken zonder dat ze gebruikt worden verbruiken energie. Dit kan oplopen tot 10% per jaar op je energiefactuur.

Je kunt je sluimerverbruik meten met een energiemeter. Deze steek je heel simpel in het stopcontact en daarop sluit je het toestel aan dat je wil testen. Je laat dit toestel dan zoals anders ingestoken zitten in standby modus een hele dag en nacht. Vervolgens kun je het verbruik berekenen door het aangegeven verbruik te vermenigvuldigen met 365. Zo weet je meteen het verbruik voor dit toestel op één jaar.

Je sluimerverbruik kun je vervolgens verminderen door je stekkers in te steken in een stekkerblok met aan en uit knop of door gebruik te maken van een slimme stekker die je kunt uitschakelen via de app op je telefoon.

8. Plak radiatorfolie achter je radiator

Waarom zou je je warmte laten ontsnappen via de muren? Breng radiatorfolie aan zodat de warmte teruggekaatst wordt in de ruimte. Zo ontsnapt er veel minder warmte en moet je ketel minder hard stoken om de ruimte te verwarmen.

Voilà dat waren de beste tips die ik met jullie wou delen. Zelf ga ik er natuurlijk ook mee aan de slag en ik neem jullie graag mee in deze test. Op Instagram zal ik jullie alvast op de hoogte houden over ons verbruik.

Je budget beter beheren met deze handige budgetplanner + GRATIS spaarschema om 1378€ te sparen op 52 weken!

mom en lifestyle blogger LIEVELYNE

Werd je geïnspireerd door dit artikel en vond je de informatie nuttig? Deel het dan zeker verder, dat helpt ons en de blog om te groeien(DANKJEWEL)! Tag ook zeker @LIEVELYNEPUNTBE op social media als je aan de slag gaat met één van onze tips. Ik zie het graag voorbij komen en deel het verder!

*Sommige blogs bevatten affiliate linkjes. Door op deze links te klikken en iets te kopen, ontvangt Lievelyne een kleine commissie. Voor jou hangen hier GEEN extra kosten aan vast!

Volg je ons al op Instagram en Facebook?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.