Italiaanse Cullurielli recept vergelijkbaar met oliebollen

Vergeet oliebollen, ik leer je Italiaanse Cullurielli maken!

Ze lijken op oliebollen, maar zijn het net niet. Cullurielli, het recept is een stuk gemakkelijker dan de uitspraak van deze lekkernij. Mijn man vertelt me zo vaak over zijn geweldige jeugd en nonna die in de keuken stond. Ze maakte de lekkerste dingen. Alles met de hand en vers uit eigen tuin. Je kon er nooit vertrekken zonder een volle maag. Ik heb de eer gehad om mijn man zijn grootouders nog te ontmoeten, ondertussen zijn ze beide overleden.

Je snapt dus toch dat het zweet me uitbrak toen ik me waagde aan dit recept van Cullurielli? Mijn man herinnert ze zich nog héél goed. Helaas is nonna er niet meer om het me te leren, dus ik plukte een receptje van het internet. Wie de zoete oliebollen gewend is, mag zich niet vergissen. Hoewel je deze aardappel donuts prima kan eten met (poeder)suiker, is dat niet de bedoeling. Een tik op je vingers van mijn man als je dat doet! Een Cullurielli eet je gewoon zo, de smaak moet dus meteen goed zitten. Je kunt ze pimpen met olijfjes, ansjovis,… Voor mijn eerste poging, ging ik voor het basisrecept.

Dit heb je nodig

  • 500g bloem
  • 250g aardappel
  • 2 eetlepels zout (niet afgestreken)
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 11g droge gist
  • 1 grote tas warm water

Benodigdheden Cullurielli uit Calabrië recept

Zo maak je Cullurielli

Kook de aardappelen en plet ze met een vork of draai ze door een zeef. Doe de bloem in een grote kom en voeg de aardappelen eraan toe. In een grote tas warm water los je de gist op samen met de suiker. Voeg beetje bij beetje het gistmengsel toe aan de bloem en aardappelen en kneedt door met de vingers. Dit is een intensief werkje en het deeg zal in het begin erg plakken. Blijf vooral doorgaan! Voeg als laatste het zout toe aan het deeg terwijl je blijft kneden. Je zal zien dat het deeg meer en meer vorm zal krijgen en iets minder plakkerig is. Het deeg hoort elastisch te zijn, je gaat er namelijk donuts van moeten kunnen draaien.

Laat het deeg in de kom en dek af met een handdoek. Het mag nu ongeveer 1,5 uur rusten. Je zal zien dat het zich verdubbelt in grootte. Eenmaal dat gebeurt is, kun je beginnen met stukjes deeg te vormen tot donuts. Voeg hiervoor eerst de olijfolie toe aan het deeg, zo zal het minder plakken aan je vingers. Zelf vond ik het fijner om ze te vormen en meteen in hete olie te leggen. Snel werken is de boodschap! Je kunt ze ook vormen en even laten rusten, het deeg zal namelijk nog een beetje groeien en zo krijgen ze een perfecte vorm.

Cullurielli frituren in olie recept

Een lekker recept voor wafels vind je hier

Vul een grote hoge pan met olie en zet op een hoog vuur. Neem stukjes van het deeg en vorm ze tot bolletjes. Maak vervolgens in het midden een gat, steek je wijsvingers en middelvingers erdoor en draai rondjes over elkaar zodat je een mooie donut krijgt. Leg ze vervolgens meteen in de hete olie en laat ze goudbruin worden. Vergeet ze niet om te draaien als ze bruin zijn, je moet beide kanten laten bruinen.

Heerlijke Italiaanse Cullurielli maak je zo

Spatel ze eruit en leg ze op een stuk keukenrol. Zo ga je verder tot al het deeg op is. Tada! Je Cullurielli is nu klaar, laat het smaken!

Cullurielli uit Calabrië recept

sidenote: Ze werden geproefd en goedgekeurd door de kinderen, mijn man, schoonmoeder, schoonbroer en schoonzusje. En toen waren ze op. Ik denk dus dat het recept niet ver van het originele zit en dat het niet de laatste keer was dat ik ze maakte 😉

…………………………………………………………….

Volg jij Lievelyne al op Instagram & Facebook?

Mocht je dit of een ander receptje proberen, tag me dan zeker op social media voor een repost!

Vond je dit artikel leuk? Deel het dan zeker verder, dat helpt de blog enorm. X

Follow my blog with Bloglovin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.