Recept : Verse bagels

Bagels, daar had ik opeens zin in. Ik had geen flauw idee hoe je dit moest maken, maar op het internet vind je alvast recepten genoeg. Ik bekeek enkele Youtube tutorials en vergeleek enkele recepten voor ik zelf aan de slag ging. Het vraagt wat werk en geduld om bagels te maken, maar moeilijk is het niet.

Wat heb je nodig

bagels zelf maken benodigdheden

  • 500g bloem(ik gebruikte Spelt)
  • 300ml warm water
  • 2 el Agave siroop
  • 7g droge gist
  • 10g zout
  • zadenmix
  • sesamzaad

Zo maak je het

werkwijze zelf bagels maken

Doe de helft van de bloem in een grote kom samen met de gist en het warm water. Meng even goed door met een spatel en laat vervolgens een half uurtje afgedekt staan. Het deeg zal beginnen te bubbelen, dat is wat je wil hebben.

bagel deeg afdekken met folie

Na een half uur ziet het er dus zo uit.

vers bagel deeg recept LIEVELYNE

Vervolgens doe je de rest van de bloem erdoor. Dit doe je best in een keukenrobot aangezien het deeg toch 10 minuten doorgekneed moet worden. Zelf dit ik dit met de hand, een intensief klusje.

Bagels maken deeg mengen

Kneden van het deeg - Verse bagels recept LIEVELYNE

Het deeg is in het begin erg kleverig, maar dit wordt beter naar mate je goed blijft kneden. Het deeg is klaar als het elastisch is. Laat het deeg in de kom en dek af met wat folie. Zo mag het nu een dik uur rusten. Je zal merken dat het zich verdubbelt in grootte.

bagel deeg recept

Verdeel het deeg met een mes in 8 gelijke stukken en leg ze onder een stuk folie. Zelf maakte ik kleinere stukken, de bagels die ik had waren dus een stuk kleiner dan de bedoeling was. Ook het feit dat ik ze de niet liet rijzen na het vormen tot donuts was een fout. Ik had helaas geen tijd meer over om ze nog eens te laten rijzen, sla deze stap dus zeker niet over.

Bagel deeg verdelen in stukken Recept LIEVELYNe

Het vormen van het deeg is simpel. Neem een stukje deeg vast en kneed het naar binnen zodat zich een gave bol vormt. Maak een gat in het midden met je vinger. Steek je twee wijsvingers door het gat en draai zo een paar keer over elkaar zodat het gat groter wordt.

bagels maken van deeg

bagels vormen van het deeg

Laat de bagels vervolgens nog een uur rusten voor je ze kookt.

verse bagels zelf maken recept

Ze een grote pan op met water, voeg er wat honing aan toe en breng aan de kook. Leg de bagels erin en laat ze per kant 1 minuut koken. Je zal merken dat ze boven komen drijven. Na een minuut draai je de bagels om en laat je ze opnieuw een minuut koken.

kook het bagel deeg

Leg de gekookte bagels op een bakplaat en strooi er wat sesamzaad of andere zaadjes overheen. Zelf smeerde ik een helft in met opgeklopt ei en strooide er wat grof zout en zaadjes over. Je kan kiezen wat je erover doet, ook in het deeg kan je olijven, gedroogde tomaat of andere lekkere dingen toevoegen.

De laatste stap is het bakken van je bagels. Doe dit in een voorverwarmde oven op 190°C. Ongeveer 20 minuten, maar kijk zelf even hoe bruin je ze wilt.

Heerlijke verse bagels recept

Het eindresultaat, ronde goudbruine Bagels. Zoals je ziet op de foto, hebben sommige geen gat in het midden. Dit komt omdat ik ze tussen het vormen en afkoken niet liet rusten. Ik had niet genoeg tijd meer die dag. Hou er dus rekening mee dat dit deeg best veel moet rijzen. Verder is het niet veel werk en ze smaken geweldig.

Ga jij deze Bagels proberen te maken? Tag Lievelyne dan zeker op Instagram of Facebook!

Meer bakplezier? Probeer dan zeker deze heerlijke Italiaanse cullurielli eens!

………………………..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.