Crossfit met drie kinderen, hoe plan je je trainingen in met een druk gevuld leven?

Dat is de vraag die ik meermaals krijg van andere mama’s. Ze vinden de tijd en energie niet om te gaan sporten. Snap ik, been there, done that. Tegenwoordig is vier uur per week Crossfitten een minimum. Hoewel ik liever elke dag zou gaan, heeft het lichaam ook wel rust nodig. Dus ik luisterde flink naar de adviezen die werden gegeven door de coach, hield mijn doelen in het achterhoofd en ging aan de slag met plannen. Mijn man werkt fulltime en kan dus alleen maar in de avonduren gaan trainen. Omdat ik zelf part time werk en de kinderen op school zitten overdag, plan ik mijn trainingen liever in de ochtend. Zo heb ik de rest van de dag om dingen te doen, in en rond het huis. Namiddag haal ik de kinderen op en maak het eten. ’s Avonds is er dan ook tijd voor huiswerk en andere zaken. En, eerlijk is eerlijk, een avondje bankhangen kan ook zalig zijn!

Darkrow Crossfit Powerclean - Afvallen - Lievelyne

Hoe ziet mijn trainingsschema eruit?

Ik zie veel buddy’s op zichzelf trainen in de box. Zelf doe ik liever gewoon de wod’s van de dag, in groep. Twee keer per week train ik vrij na de wod, dan kies ik voor cardio, benen of armen afhankelijk van wat de training ervoor was. Inspiratie hiervoor haal ik van Youtube, verzin ik met een buddy of ik vraag gewoon even aan mijn trainer, hij verzint ze zo wel even zonder moeite. Mijn rustdagen zijn donderdag en zaterdag, althans voor mijn spieren want ik moet wel gewoon werken op zaterdag. Op dinsdag doe ik skill training iets minder intensief, maar vaak doe ik het uur erna toch nog mee met de wod(afhankelijk van mijn spierpijn en de drukte).

Op zondag ben ik wel altijd druk bezig met mealpreppen voor maandag en dinsdag. Zo staat het avondeten klaar en moet mijn man dit alleen nog opwarmen voor hem en de kinderen, terwijl ik train. Die extra inspanning om te koken zorgt voor minder stress de dagen erna.

mealprep in handige bakjes

Waarom er nergens vlees in mijn gerechten zit? Ik ben vegetariër, of toch zo goed als. Ik eet alleen wilde Zalm, kabeljauw en Tonijn dus officieel ben ik dus een pescotariër. Hier lees je waarom ik die keuze enkele jaren geleden maakte.

Word je niet moe van al dat trainen?

Ja en nee 🙂 Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook wel eens te lui ben en zucht voor ik vertrek, maar meestal verheug ik me op de training. Het is goed tegen stress en helpt me om mijn hoofd even leeg te maken. Ondanks de intensiteit van de trainingen, ben ik toch minder moe nu ik Crossfit doe. Mijn spanningshoofdpijn is zo goed als verdwenen en ik heb gek genoeg meer energie. Mijn to-dolijsten zijn nog even lang en het is vaak echt duw en trekwerk om toch een training in te plannen. Toch geef ik liever iets anders op, dan dat ik mijn training afzeg. Crossfit voelt meer als een hobby en niet als een verplichting, omdat ik moet afvallen. Het is niet voor niets dat heel mijn week gevuld staat met trainingen.

Breakfast on the go!

Toen ik ging fitnessen, had ik wel een “moet” gevoel voor elke training. Je bent dan aangewezen op jezelf, niemand in de buurt om je te motiveren. Ook deed ik altijd vertrouwde oefeningen of oefeningen die ik leuker vond. Als ik kies voor de wod, zitten er altijd wel oefeningen tussen die ik minder leuk vind. Toch moet je ze doen omdat ze geprogrammeerd staan en net dat zorgt voor resultaat. Dus bij een rondje burpees, wallballs of Thrusters zal ik inwendig even met mijn ogen rollen en dan toch braaf meedoen en me 100% geven.

Plannen hoe doe je dat?

Ondertussen hebben mijn man en ik vaste dagen en uren waarop we trainen. In het begin was dat een beetje zoeken en uitproberen. Vele zweren bij het gebruik van een online agenda, hier kun je gezamenlijk alles ingeven. Zo zal je dus niet vergeten de kinderen op te halen als de ander bezet is. Zelf ben ik nog een beetje aan het uitzoeken wat het beste werkt voor mezelf. Ik ben namelijk een echte chaoot die veel nood heeft aan structuur en lijstjes. Een agenda op mijn telefoon vind ik minder interessant omdat ik nogal visueel ingesteld ben. Ik moet het echt kunnen opschrijven en ophangen zodat ik het kan zien(en dan nog zou ik het kunnen vergeten). Toch maak ik gebruik van meerdere methodes, liefst online voor afspraken en op papier voor to-dolijsten.

Sundays are for mealprepping - Lievelyne crossfit mama

De Purpuz planner was hier een goed begin. Deze grote planner ligt op het keukeneiland en probeer ik elke week in te vullen. Ook je doelen voor de maand kun je invullen om zo even erbij stil te staan. Elke week staat er ook een toffe quote in om je te motiveren. Ik schreef eerder al deze review erover mocht je meer informatie zoeken erover.

Doelen stellen met de Purpuz planner - Lievelyne

Buiten de Purpuz planner, maak ik ook gebruik van een kalender. Al moet ik leren om deze consequenter in te vullen en te bekijken. Een mooi doel om september alvast mee te beginnen. De planner hangt in de keuken boven het in en uit systeem, als aanvulling op onze Google kalender. Bijhorend maak ik ook elke week een weekmenu. Ik hoor je al denken “bah zoveel werk”. Uiteindelijk bespaar ik met dat half uurtje aan weekplannen een hoop stress de rest van de week. “Wat moet ik koken?”, “Ohnee, niet alles in huis om dit te maken!”, “Pizza uithalen?”. We eten veel minder rommel en verspillen ook zo goed als niets meer. Hier liep de vergeten bloemkool bijna vanzelf uit de koelkast na een week in de lade te liggen. Onze compostbak en kippen protesteren niet, maar het is zonde en verspilling. Diepvriesgroenten for the win! Die zijn net zo lekker als vers, je moet ze gewoon op de juiste manier verwerken. Geef het een kans, want de diepvriezer is een heilige plaats die voedsel bijna eeuwig vers houdt. Oké, neem dat laatste niet te letterlijk of er strompelt weldra een zombroccoli uit je vriezer!

Met diepvriesgroenten kun je perfect deze snelle, lekkere en vooral gezonde omelet maken in de oven.

Voorbereiding en prioriteiten

Of ik nooit in tijdsnood kom of een vuil huis achterlaat? Jawel hoor, ook ik trek soms de deur dicht achter me, terwijl de keukentafel nog vol kruimels ligt. Prioriteiten stellen is iets wat ik moest leren voor mezelf. Ik weet heel goed wat mijn kinderen en man nodig hebben en hoe ik ze dat kan geven. Voor mezelf lag dat dan anders, ik kan wel wachten… Gaan trainen hoort nu echt bij mijn prioriteiten. Het is ontspannen en ook nodig, eerst trainen dan afwassen. Dus op woensdag en vrijdagochtend trek ik tegenwoordig moeiteloos de deur achter me dicht, ongeacht hoeveel was er nog op me ligt te wachten. Die was zal er nog steeds liggen als ik terugkeer. Goedgezind en voldaan, om dan met goede moed weer te beginnen aan de dagelijkse beslommeringen.

Er zijn ook avonden dat mijn man elkaar moeten afwisselen met de kinderen. Ze komen dan even mee en garanderen alvast de toekomst van de box. Crossfitters in spé?

Een goede voorbereiding is wel belangrijk. Ik heb mijn vaste routine en plan vooraf alles in dat ik moet doen. Graag deel ik enkele tips voor een vlotte ochtend:

Lees ook zeker deze tips voor een vlot schooljaar.
  • Sta op tijd op, zo heeft iedereen voldoende tijd om wakker te worden, te eten en zich aan te kleden.
  • Maak de boekentassen de avond ervoor al klaar.
  • Ook brooddozen maak ik de avond ervoor klaar, drinkflessen staan koud en moeten de ochtend zelf alleen nog in de boekentas gestoken worden.
  • Leg alle kledij klaar, zodat ze dit zelf kunnen aandoen.
  • Spreek met je kinderen af dat ze eerst hun kleren aandoen en dan pas naar beneden komen om te eten enz.
  • Zet alle ontbijtspullen op een dienblad in de kast. Deze kun je de avond ervoor al op tafel zetten of  ’s ochtends. Wanneer je klaar bent met eten zet je het gewoon in één keer terug in de kast.
  • Geef alles een plaats en benoem het. Zo hebben we voor pyjama’s en dekens gewoon een simpele rieten mand in de living staan. Pyjama erin, vuile sokken en ondergoed in de wasmand.
  • Elke dag een beetje doen is makkelijker dan op één dag alles willen doen. Verdeel je huishouden over verschillende dagen en laat je keuken elke dag leeg achter voor je de zetel in kruipt. Die 10 minuten extra ’s avonds zorgen voor minder stress in de ochtend omdat je niet op de rommel moet kijken voor je vertrekt.
  • Mijn gymtas staat ook altijd klaar voor vertrek met alles erin. Ik moet dan alleen maar nog zorgen voor vers water, een verse handdoek, gewassen attributen(knee sleeves, polsbandjes,…) en een outfit.
  • Laat je kinderen helpen waar het kan!

Moest mijn man me een zetje geven tegen de muur omdat ik niet durf doorzwieren met mijn benen? Misschien.

En nu trek je sportschoenen aan en ga ervoor, je kunt het! Ik dacht ook dat ik niet op mijn handen kon staan. Blijkbaar kan ik dat wel, als je het maar erg genoeg wil!

……………………………………………………

Volg je Lievelyne al op Instagram en Facebook?

Vond je dit artikel interessant? Deel het zeker met anderen!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *