Afvallen met CrossFit en andere doelen behalen!

Crossfit 1 jaar later | afvallen en doelen behalen

Ik denk dat het de meest gestelde vraag is op Instagram. Namelijk “Hoe doe je het, de motivatie vinden om te gaan sporten met 3 kinderen?” Via privéberichtjes krijg ik vragen en complimenten van andere vrouwen, moeders en niet-moeders die de moed niet vinden om te sporten. Laat me je geruststellen, ik was een jaar geleden ook zo. Totdat ik op Facebook las dat er een nieuwe CrossFit box open ging bij ons in de buurt en een vriendin me meenam. Toen ik begon was het gewoon trainen, maar even later begon ik het echt leuk te vinden en was afvallen niet meer één van mijn belangrijkste doelen. Tegenwoordig is het een verslaving, de rustdagen ertussen zijn nodig, toch wil ik ze soms vullen met meer trainingen. Al denk ik dat meer dan 6 uur per week voor mijn lichaam even voldoende(en soms zelfs teveel) is.

Wat heeft CrossFit me gebracht

Dat is de vraag die ik mezelf stelde toen ik weer eens ontgoochelt van de weegschaal schuifelde. Er was namelijk geen teken van verbetering in de cijfertjes op dat rotding. Ja hoor, ik ben me perfect bewust van het feit dat spieren zwaarder wegen dan vet. Daarom dat ik ging voor een “slimme” weegschaal. Vet, spiermassa, vocht, verbranding, … Het wordt allemaal gemeten, rekening houdend met de vrouwenperiode, leeftijd enz. Niks nada noppes, alles bleef hetzelfde ondanks de omschakeling van 1 × per week trainen naar 4 × per week. “Evelyne, niet zo dramatisch!” Natuurlijk ging er wel wat vet vanaf, vooral in het begin toen ik de omschakeling van fitness naar CrossFit maakte. Het afgelopen jaar was dan ook erg stresserend door school, stage en rechtop blijven staan. Onregelmatige uren en eten op late tijdstippen waren vooral een probleem. Dus excuse me als ik even mopper tegen mezelf omdat ik na al dat afzien nog niet aan mijn gewenste resultaat zit 🙂

vrouwen en CrossFit krachttraining met lipoedeem

Buiten de cms, bracht CrossFit me een hoop nieuwe, leuke en inspirerende mensen. Het leerde me toch heel wat grenzen verleggen, en meer geloven in mezelf. Al heb ik nog een hele weg af te leggen en angsten te overwinnen… Ik ben alvast niet meer die bange kip die 1 jaar geleden de box instapte en meteen geïntimideerd raakte door de trainingen, zware gewichten en de getrainde atleten die van geen opgeven wisten. Die onbekende atleten werden buddy’s waar je samen mee afziet, grenzen verlegt en van kan leren.

afvallen met crossfit en lipoedeem

Ben ik wel goed bezig?

Na bijna een jaar trainen, kan ik met zekerheid zeggen dat ik er de voordelen van begin te voelen. Mijn lichaam heeft zich met veel moeite erg aangepast aan de intensieve trainingen. Ik voel me veel fitter, zelfs tijdens de korte winterdagen had ik geen last meer van avond dipjes. Klagen over pijntjes hier en daar is ook erg geminderd. Maar niet als de coaches echt hun best deden voor een sappige WOD(workout of the day), dan is spierpijn niet te vermijden. Al valt dit soort spierpijn onder de categorie “fijn pijn”. Vroeger liep ik 2 × de trap op en ik was al buiten adem, dat is duidelijk ook verleden tijd. Ook hoofdpijn verdween als sneeuw voor de zon.

Lees ook: Mealprep: hoe doe ik dat + tips

Ik deed er ongeveer 3 jaar over om 10 kilo van de 40 kilo terug aan te komen. Die trainde ik er toen met bloed, zweet en tranen vanaf. Maar ze kwijtraken op enkele maanden is onmogelijk. Dat heb ik nu wel duidelijk gemerkt.

afvallen voor en na CrossFit met lipoedeem

Krachttraining

Er zat nog weinig kracht in mijn armen en benen. Ik weet nog dat de eerste squats die ik uitvoerde tijdens de opwarming enorm pijnlijk waren. Mijn benen stonden in brand en ik wilde toen al opgeven. Om nog maar te zwijgen over de pijn aan mijn armen tijdens “Cindy” de WOD van die dag. Ik kreeg mezelf met moeite omhoog getrokken. Ondertussen kan ik redelijk wat squats na elkaar uitvoeren, de wallball van 8lbs die eerst zo zwaar leek ruilde ik om voor de 12 en later voor de 14.

De eerste keer werken met een bar, hoe zwaar was dat. Toen coach er even mee voordeed hoe het moest, leek het alsof dat stangetje niks weegt. Toch weegt een simpele junior bar 10 kg en een dames bar 15 kg. Toen ik de junior bar voor het eerst omhoog moest pressen trilde mijn armen langs alle kanten. Ook dat lijkt alweer zo lang geleden…

deadlift en krachttraining voor vrouwen Darkrow CrossFit Maasmechelen

28 februari 2018

——————–

  • Back squat: 25kg
  • Bench press: 15kg
  • Deadlift: 35kg
  • power clean: 20kg

PR’s

——————–

  • Backsquat: 50kg
  • Bench press: 35kg
  • Deadlift: 87,5kg
  • Power clean: 35kg

Mijn doelen en motivatie!

Natuurlijk is afvallen mijn hoofddoel, maar die obsessie ga ik eventjes loslaten. Als crossfitter zou ik ook graag een pull up doen, mijn eerste boxjump, maar ook de 100 kg Deadlift aantikken. Aan dat laatste wordt momenteel gewerkt. Oefenen, oefenen dat is wat ik doe iedere week. Ik ben heel erg benieuwd waar ik aan het einde van dit jaar sta. Op een ander Instagramaccount en in mijn schrift log ik al mijn vooruitgang, voeding, maar ook de struggles waar ik tegenaan loop tijdens het trainen. Zoals het ondersteboven staan tegen de muur. Paniek in mijn hoofd toen dat op het white board stond. Doe daar nog eens Rope Climb bij en voilà, buikpijn en zweten. Toch wil ik het kunnen, dus ik oefen regelmatig tegen de muur thuis. Een klein vreugde sprongetje toen er tussen mijn handen en de muur nog maar een metertje zat. Hopelijk kan ik er achteraf eens om lachen en trots op terugkijken, momenteel schaam ik mij een beetje dat ik dit als kind nooit geoefend heb 🙂

Lees ook: Lockdown: Mijn Crossfit box is dicht, dit is waarom ik innerlijk schreeuw.

Tip om gemotiveerd te sporten

Mijn tip voor jou, zoek een sport die je leuk vindt en begin traag. Als je een sport gaat doen die je niet graag doet, dan geef je vroeg of laat op omdat je geen zin hebt. “Bah, alweer lopen op de loopband of afzien op de crosstrainer”… Dat is wat ik dacht toen ik ging fitnessen. De resultaten bleven achter en mijn motivatie kromp iedere dag. Ik maakte mezelf wijs dat dat koekje geen kwaad kon omdat ik toch getraind had en als snel zat ik terug in een eindeloze cirkel. CrossFit is ontspannen, op een vreemde en sadistische manier 😀 Hoe vaak mijn man en ik nu tegen elkaar zeggen “aaah wat een lekker wodje, gewoon afzien, heerlijk”. Naar het bord kijken en al geen zin meer hebben om te beginnen en als je dan bezig bent, toch knallen. Doorgaan, zweten, afzien. Om naderhand trots te zijn dat je het toch maar weer gedaan hebt en een bezweet vuistje geeft nadat je bekomen bent op de vloer. Dat is CrossFit!

CrossFit ervaring door Lievelyne

Lees ook: 5 tips om gezonder te leven + Smoothie proteïne ontbijt recept

Elk pondje gaat door het mondje… Hoewel ik dacht dat ik goed bezig was met mijn voeding, eten we onbewust meer dan we soms toegeven. Ik ben iemand die nog maar naar een frietje moet kijken of ik kom al bij. Op mijn voeding letten is dus echt nodig. Daarom schrap ik voorlopig chocolade en andere lekkernijen van mijn menu en eet ik enkel nog clean. Van volkoren rijst tot bakjes Skyr elke dag, maar dat is voor een volgende keer.

………………………………………….

Werd je geïnspireerd door dit artikel en vond je de informatie nuttig? Deel het dan zeker verder, dat helpt ons en de blog om te groeien(DANKJEWEL)! Tag ook zeker @LIEVELYNEPUNTBE op social media als je aan de slag gaat met één van onze tips. Ik zie het graag voorbij komen en deel het verder!

*Sommige blogs bevatten affiliate linkjes. Door op deze links te klikken en iets te kopen, ontvangt Lievelyne een kleine commissie. Voor jou hangen hier GEEN extra kosten aan vast!

Volg je ons al op Instagram en Facebook?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.