Monkey platter : gezond snacken was nog nooit zo leuk

Tegenwoordig eten de kinderen hier flink hun groenten en fruit. Dat was ooit anders, ik kocht van alles, maar ze moesten er niet van weten. Toch moesten ze het leren, zeker omdat op woensdag verplicht fruitdag is op school. Elke morgen mogen ze dan kiezen welk fruit ik zal klaarmaken voor in hun Yumbox mini. Dit handige doosje houdt zelfs een appel vers tot de speeltijd. Meer Yumbox mini snack inspiratie vind je hier.

Yumbox mini snack inspiratie - LIEVELYNE

Thuis begon ik met het aanbieden van fruit en groenten in bakjes en deed er dan vrolijke prikkertjes in of maakte er een figuur van. Dat werkte al goed, maar toen ik bij Action het vakken bordje vond, werd alles nog leuker voor ze. Hun nieuwsgierigheid werd geprikkeld en in no time was het bordje leeg!

Fruitsnack voor kinderen op een speelse manier - no more picky eaters - LIEVELYNE

Tips

 • Begin met groenten en fruit waarvan je zeker bent dat je kind ze lust.
 • Voeg elke keer een nieuw stuk fruit of groenten toe en spoor ze aan om het eens te proeven(hou het leuk!)
 • Leg er buiten fruit en groenten ook enkele koekjes op, maar natuurlijk laat je ze eerst de gezondere dingen proeven.
 • Voeg prikkertjes toe voor een vrolijke toets.
 • Met een kartelmes kan je een saai stuk wortel opleuken.
 • Werk in thema’s (lente, Pasen, dieren, griezelen,…) zo is elk bordje iedere keer weer anders.
 • Zet je erbij aan tafel en eet mee.
 • Snij ze de ene keer eens in blokjes, dan in schijfjes, overlang,…

Wat kan je er allemaal opleggen

Natuurlijk zijn fruit en groenten je basis, want je wil net die vitamientjes toevoegen aan het dagelijkse eetpatroon. Maar waar vul je nu die andere vakjes mee? Mocht je kindje nog iets jonger zijn, kan je ook een vakje vullen met prikkers of vorkjes zodat hij kan kiezen met welke prikker hij het fruit gaat aanvallen 😉 Of zet er een potje Petit Gervais op en vul de overige vakjes met wat fruit en andere dingen. Alles kan, jij beslist!

 • Kaas
 • Crackers
 • Rijstwafel(in stukken gebroken)
 • Rozijntjes
 • Noten
 • Soepstengels
 • Dipsaus (yoghurt, geitenkaas, smeerkaas,jam,…)
 • Zoutstengels
 • Muesli
 • Boterham
 • Pasta (gekleurde Spirelli voor een leuk kleurenpalet)
 • Maïs
 • Olijven
 • Gekookt ei
 • Poffertjes

Inspiratie

Ik deel alvast enkele bordjes die de kinderen onder hun neusje geschoven kregen. Met succes! Ze zijn iedere keer weer heel enthousiast als ze dit bord uit de kast zien komen. De bordjes op de foto komen uit de Action, rond de zomer liggen ze bij de kampeerartikelen. Mocht je ze niet kunnen vinden, er zijn voldoende alternatieven die je kan gebruiken als monkey platter. Geen zin om teveel geld uit te geven? Neem een gewoon bord en leg de snacks in papieren of siliconen cupcake vormpjes. Heb je ook dat niet? Geen probleem, schik gewoon je snacks een beetje per groep, neem een tandenstokertje en leuk deze wat op met een sticker. TADA!

Rond het thema Halloween:

Hier gebruikte ik chocolade versiering van Zeeman om het wat leuker te maken. Een paar zwarte katten prikkers erbij en met mijn lamineermachine ging ik aan de slag en maakte enkele figuurtjes. Het artikel erover vind je hier.

monkey platter halloween - Lievelyne

Of neem enkele clementines/mandarijntjes en teken er gezichtjes op.

Klik hier voor leuke brooddoos inspiratie

Monkey platter thema griezel oogjes - LIEVELYNE

Seizoenen:

Maak eens een blad van een appelpartje. Mijn vriendinnetje Funda maakte er een video tutorial over.

monkey platter herfst vs lente - LIEVELYNE

Dieren:

Hier maakte ik gebruik van de boerderij bento ringen als versiering.

monkey platter thema dieren - LIEVELYNE

Vormen boterham:

Ik denk dat dit mijn eerste monkey platter was. Met een vormpje maakte ik van een simpele boterham een cool vliegtuig.

monkey platter vliegtuig- LIEVELYNE

Hopelijk konden jullie wat inspiratie halen uit deze blog. Mochten er nog vragen zijn, laat ze dan achter bij de reacties! Ik vind het ook altijd heel leuk om de creaties van anderen te zien, tag me dus zeker op Instagram of Facebook! Voor meer inspiratie kan je me daar ook altijd volgen. Ik deel er dagelijks iets in mijn story’s en heel regelmatig upload ik foto’s.

…………………………………………………………………

Q: Welke groenten of fruit mogen niet ontbreken als snack voor jouw kindje?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.