Schermtijd, hoe gaan wij ermee om

Ik hoor mezelf nog zeggen “Mijn kinderen krijgen nooit een Tablet, ze moeten buiten spelen en creatief zijn zoals wij vroeger.” Hoewel ik geen voorstander ben van kinderen die op een tablet of smartphone zitten te staren, toch kom je er tegenwoordig niet meer onderuit. Zelfs op school maakte het ouderwetse krijtbord plaats voor het “smart board”. Een heel mooie uitvinding, maar geef toe dat een krijtbord ook zijn charmes had. Ik herinner me nog de leerkacht van het derde leerjaar, hij maakte soms een echt kleurenpallet van de leerstof op het bord, dat maakte de les meteen een stukje aangenamer. Wij waren daar namelijk al erg tevreden mee, kleine dingen groot plezier !

Hebben we onze kinderen verwend ?

Vast wel, ook al beloofde ik als kinderloze moeder, dat ik dit nooit zou doen. Mijn nog niet bestaande kinderen mochten veel minder dan mijn kinderen die nu rondlopen 🙂

We weten allemaal wel dat schermtijd niet gezond is en beperkt moet worden tot een minimum. Toch is het soms ook erg handig om je kind even voor de tv te zetten met een playstation controller. Een gratis babysit terwijl jij even geniet van een kop koffie en wat “peace and quiet“. Foei Evelyne, hoe durf je het te schrijven. Ik ben gewoon eerlijk, want ook ik ben soms een “loedermoeder” en dat is prima want perfect staat me niet.

Schermtijd

Hier thuis is schermtijd beperkt tot de weekenden en vakantiedagen. Helaas moeten we die regel wel even verduidelijken want zodra ze vrijdag uit school komen, wordt de boekentas aan de kant gesmeten, stoelen gesleurd over mijn houtlook tegel naar de tv en voila daar gaan de jongens! De dochter kruipt het liefst achter haar tablet en maakt clipjes en video’s. Haar droom : Youtuber worden. Ik weet dat ik op die leeftijd dolgraag dierenarts wou worden. Over contrast gesproken…

Helaas kan je kinderen niet zonder gevaar op Youtube laten kijken naar video’s. Ik ben vaak verbaast over de onzin, het lelijk taalgebruik en kindonvriendelijke dingen die je kan vinden. Zoals Minecraft, het leek me een goedkoop uitziend spel waarbij je een eigen landje kan uitbouwen, huisje erop, mannetje erbij, een beetje Sims achtig, prima toch ? FOUT ! Blijkt dat in dit spel geweld voorkomt, of wat dacht je van een paar zombies ? Leuk om nachtmerries van te krijgen!

Ook op Youtube moet je erg voorzichtig zijn. Ze kijken heel gezellig naar een video waar ze met Play Doh Hulk boetseren, maar na de video wordt de volgende automatisch al afgespeeld. Opeens had Hulk een mes en ging hij achter een gillende Elsa aan. Bloed kwam erbij en voila je hebt een perfecte milkshake voor nachtmerries. Youtube staat vol met ongepaste dingen, wees je daarvan dus bewust als je je kind toegang geeft ertoe.

Wat dan wel

Gelukkig gaan de kinderen ook graag op Bingel, een schoolplatform waarop ze kunnen oefenen. Hoe meer juiste antwoorden, hoe meer punten. Met die punten kunnen ze dan hun Avatar aanpassen. Hier vinden ze dat heel erg leuk.

De jongens spelen het liefst op de Playstation. De spellen van Lego zijn hier topfavoriet, perfect voor hun leeftijd. Hierbij moeten ze opdrachtjes voltooien, soms wat moeilijk maar gelukkig is er altijd papa waarop je kan rekenen 😉 Aan mama vragen ze zoiets niet “Nee, mama die kan dat niet, maar ze kan wel goed koken. Misschien moet mama een kookspel spelen?” Eigenlijk maak ik me er altijd goedkoop vanaf door te zeggen “Nee mama kan dat niet, wacht tot papa er is.” Ik speel helemaal niet graag op de Playstation en zal enkel de controller in handen nemen om Spotify of Netflix aan te zetten, haha 😉

Sinds kort speelt de kleinste ook Paw Patrol, hij is hevige fan van deze pups. Het spel zou voor alle leeftijden zijn, maar voor onze 10 jarige is het zeker te makkelijk. Ze wou wel ook meteen proberen toen het spel aan stond. De middelste is 7 en vond het ook heel leuk om te doen. Samen bedachten de broertjes ook hoe de pups het probleem nu konden oplossen. Ik vond het vooral leuk dat ze geen stress kregen omdat er iets niet lukte. Dat vind ik namelijk zo slecht aan schermtijd, wanneer iets niet lukt kunnen ze zich zo kwaad maken. Niet alleen op de tv, maar ook op elkaar. Met Paw Patrol heb je dat probleem niet, de levels zijn prima te doen.

paw patrol op ps4 - schermtijd kinderen door LIEVELYNE

The sims speelt de oudste heel graag, dat en Minecraft. Zij mag Minecraft spelen aangezien ze al wat groter is, maar speelt meestal Sims 4. En dan is het meestal gewoon om haar droomhuis te bouwen 🙂 Zelf ben ik ook enorme Sims fan, maar niet op de PS4, doe mij maar Sims op de laptop. Helaas hebben we die nog niet in ons bezit.

……………………………………..

 

Heeft jouw kind onbeperkt scherm tijd?

 

 

Volg je ons al op Facebook en Instagram? Tag @LIEVELYNE zeker als je geïnspireerd werd door één(of meerdere) blogs op deze website. We zien het graag voorbijkomen! 

*Sommige blogs bevatten affiliate links, per klik ontvang ik een kleine commissie. Voor jou zitten er GEEN extra kosten aan verbonden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.