DIY bijenwasdoeken maken

Heb jij al eens eerder over bijenwasdoeken gehoord? Zelf had ik er nog nooit van gehoord. Tijdens mijn zoektocht om milieubewuster te leven kwam ik ze tegen. Ze worden namelijk gebruikt om voedingsmiddelen in te verpakken en zijn gewoon herbruikbaar. Jaren geleden kocht ik wel eens de Boc’n’Roll sandwich wrap. Deze kun je gewoon om je boterham heen vouwen en sluiten met het klittenband. Als je gaat eten vouw je het open en dient het als placemat onder je brood. Handig! Onder de kraan kun je de sandwich wrap afspoelen, of gewoon even mee de wasmachine in kan ook.

De bijenwasdoeken werken ongeveer hetzelfde, alleen kun je ze niet in de wasmachine stoppen. De doeken worden gemaakt van katoenen stukken stof doordrenkt met bijenwas en Jojoba-olie. Ze blijven een jaar bruikbaar, zijn antibacterieel en kunnen achteraf gecomposteerd worden. Top!

Toen ik van Lekkerhoning een zak bijenwas ontving, besloot ik om de doeken zelf te maken. Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat het niet zo moeilijk is. De Jojoba-olie had ik al in huis voor een andere diy, dus ik kon aan de slag! Op internet vond ik allerlei manieren om de doeken te maken, meestal in de oven. Omdat ik het teveel gedoe vond met de oven, besloot ik het te proberen met het strijkijzer.

Wat heb je nodig?

Jojoba-olie
Bijenwas
kwast
glazen potje of schaaltje
Bakpapier
100% katoen stof

zelf herbruikbare bijenwasdoeken maken
Ik probeerde het op 2 manieren. Eerst woog ik de verhoudingen netjes af, 40g bijenwas en 30g Jojoba-olie. Deze moet je dan even smelten au bain-marie. Daarom dat je beter een glazen potje gebruikt, neem er best eentje dat je niet meer nodig hebt achteraf.

Uit een oud (gewassen!) laken knipte ik enkele lappen stof van verschillende formaten. Dit is afhankelijk van wat je erin wil bewaren. Je kunt de doeken ook gebruiken om bijvoorbeeld een kom salade mee af te dekken. Door de warmte van je handen kun je de doek prima vormen zodat deze de randen goed bedekt.

bijenwasdoeken maken met oude lakens

Strijk alle plooien uit het stof en strijk met een kwast het mengsel van olie en bijenwas over de warme doek. Zorg dat alle plekken goed doordrenkt worden door de was. Daarna kun je even met de doek wapperen zodat de was hard wordt en dan is je doek klaar!

bijenwasdoeken maken simpele diy

Lees ook dit artikel over vleesvrij leven.

De tweede keer dat ik doeken maakte, probeerde ik een snellere manier zonder dat ik de was moest smelten in een pannetje. Met een kwast bracht ik de olie aan op de doek. Vervolgens verdeelde ik een goede hoeveelheid bijenwas korrels over de doek. Bakpapiertje erover en dan strijken tot alle korrels gesmolten waren. Even wapperen, klaar is het doek!

bijenwasdoeken maken ecologisch en milieuvriendelijk

Je kunt er van alles in bewaren, alleen geen vleeswaren. Omdat je het doek niet met warm water kan wassen, is het dus niet aan te raden er vlees in te bewaren. Kaas, brood, fruit en groenten kunnen wel prima.

Wil jij ook graag aan de slag met het maken van je eigen bijenwas doeken? Goed nieuws! Van Lekkerhoning krijg je namelijk 10% korting op je bestelling met de code “lekker10” . Ze hebben er veel meer dan alleen bijenwas, zo bestelde ik ook de Propolis iets waar ik heel erg nieuwsgierig naar ben. Heb jij ervaring met de bijenwas of Propolis? Ik hoor graag je mening.

……………………………………

Meer Diy? Lees dan zeker ook deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.