Gastblogger Els deelt enkele herfstachtige receptjes

Er is geen ontkomen meer aan. Het is nu écht herfst.   En herfst staat voor mij gelijk aan comfortfood.  Ik kook namelijk heel graag.  Geen excentrieke culinaire hoogstandjes, maar (meestal) gezonde gezinskost.   We eten gevarieerd, heel veel groenten. En ja ook vlees.  Maar wel bewust.  Ook zo weinig mogelijk bewerkt vlees. Ik kook liefst zo puur mogelijk, met verse ingrediënten. Zoals ik al zei veel groenten. Vaak ook verschillende groenten per maaltijd. En ook in de brooddozen stop ik dagelijks groentjes en/of fuit.   Wat hier nooit , maar echt nooit op tafel komt, is vis. Ik ben namelijk verschrikkelijk allergisch. Zelfs van de geur gaat mijn keel zwellen. Dus ik kan het gewoonweg niet in huis halen.

Gezond eten is niet saai of eentonig. En al helemaal niet in gewikkeld.  Het vraagt ook niet meer tijd, mits een goede planning.   Doordeweek besteed ik maximum een halfuurtje aan het koken. Je weet wel, druk gezinsleven en zo. Als in balanceren tussen jengelende hongerige kinderen na school, huiswerk, tafel dekken, grote schoolverhalen en nog meer huiswerk.
Dus wil ik jullie 1 van de topgerechtjes hier meegeven.  Een heel flexibel, super cosy en verwarmend gerecht, heel herfstig ook.
Wij hebben er een catchy naam aan gegeven: ‘groenten uit de oven’ . 😜

Wij zijn met 4 en ik “gooi”er volgende ingrediënten in:
* 3 grote aardappelen
* 3 zoete aardappelen
* 1/3 butternutpompoen
* blik kikkererwten
* handje ingevrozen sperziebonen
* 5 wortelen
* 2 raapjes
* 1 rode paprika
* 1 ui
* 2 teentjes look
* peper & zeezout
* paprikapoeder
* komijn
* olijfolie

 

ovenschotel met zoete aardappel

Zoals ik al zei, voorbereiding is alles.
Dus begin met het schoonmaken en versnijden van de groenten. Alles in grove stukken snijden.  De knoflook mag in teentjes blijven.  Gooi alles behalve de kikkererwten in een grote ovenschotel. Liefst dat je alles mooi in 1 laag kan uitspreiden. Anders worden je groenten wak. Meng goed met een 2 à 3 eetlepels olijfolie.  De kruiden naar smaak toevoegen.  Dit mag 35 min in een heteluchtoven op 180°. De laatste 7min mogen de kikkererwten erbij. Tussendoor alles eens rondroeren.
Test even de gaarheid van de groenten, want elke oven is anders. Dus de eerste keer blijf je best in de buurt. Eens je weet hoe lang ze in jouw oven moeten bakken, kan je lekker orde in de chaos brengen of effe relaxen.

Chaos maken in de keuken
Wij eten er kippehaasjes bij, ook in de oven gegaard. De samenstelling van de groenten varieert soms, want dit is ideaal om restjes te verwerken.   Je kan ook experimenteren met kruiden. Neem eens bvb gerookte paprika.  Of harissa voor een pittige touch.

Voor wie echt een comfy ovenschotel kan smaken, geef ik graag nog het volgende receptje mee: ‘jagerschotel’ Het is ook het lievelingsgerecht van mijn kids. En ondanks de naam kan je het veggie of vega maken.
Het is een laagjesschotel. Onderaan vlees of vleesvervanger, laagje groenten en dan laagje aardappelpuree en gratineren.
Dus je kan weer alle kanten op.  De absolute favoriet van mijn gezin is met een dikke laag ‘oranje stoemp’. Dus de groenten en puree in 1 laag.  Ik maak die met bloemige aardappelen, zoete aardappel en wortelen.  Alles samen gaarkoken en tot een smeuïge puree stampen.  Goed afkruiden met kruidnoot.   Dit dan in een ovenschotel op een laagje gebakken gehakt.  En bovenop een laagje geraspte kaas om in de oven te gratineren.
Wil je veggie gaan, neem dan vegetarisch gehakt.  Of serveer er gebakken halloumi bij.
Wil je het veganistisch houden en toch een lekker korstje krijgen? Gebruik dan als topping paneermeel, gemengd met oregano, gedroogde look en eventueel wat geraspte cawhewnoten. Afwerken met vlokjes plantaardige boter en zo de oven in.

Gastblogger Els, mama van 2

Smakelijk lieverds! Tot de volgende !

ELS 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.