Dingen die je dochter moet weten voor haar 10e verjaardag !

10

Waaw, niet te geloven… Ons eerste wonder, dat kleine meisje dat ons voor het eerst ouders maakte… Ze werd 10! Daar moest ik even voor gaan zitten achter mijn laptop. Vandaag een beetje persoonlijker, ik schreef namelijk een korte open brief aan mijn dochter. 10 simpele dingen die ze moet weten nu ze 10 is.

 1. We zien je graag!

  Lieve Demi, wat ben je mooi. Ik herinner me nog hoe ik je in mijn buik droeg. NEGEN maanden was je alleen van mij! Ik voelde je schoppen en draaien, wat ging je soms tekeer daarbinnen. Ik heb vaak gedacht dat je een jongetje was en je weg naar buiten aan het voetballen was 🙂 Stiekem hoopte ik wel dat je een meisje was, ik voelde het ook zo aan. Ik kon er heerlijk van genieten om ’s avonds wat vroeger in bed te kruipen, want ik wist dat je dan hevig zou gaan schoppen. Zalig vond ik dit. Ondertussen ben je al een groot knap meisje en de tijd staat je goed. We zijn fier op je, met al je koppige trekjes! Een slim meisje met een eigen wil, hopelijk komen al je dromen uit. Voorlopig zijn wij het nog die je aan een hand houden en de weg wijzen, maar er komt een dag dat je het alleen zal willen doen. Dus voorlopig lieve meid, hou ik je nog even klein.

  brief aan mijn lieve dochterHaar bevallingsverhaal lees je hier

 2. Leer haar koken.

  Daar moeten we hier thuis nog wat aan werken. Al zit je vaak bij me op het kookeiland om even mee te kijken of te helpen. Bakken vind je wel altijd gezellig, maar je bent het snel beu. Zeker de afwas, die laat je staan voor mama! Je zoekt je misschien later een kok als echtgenoot 😉

  dino koeken zelf gemaakt

 3. Welke lichamelijke veranderingen gaan er komen?

  Voorlopig zijn we daar nog niet echt mee bezig, maar ik wil dat je weet dat je alles aan me kan vragen. Hopelijk kunnen we open en eerlijk zijn met elkaar. In de bib zijn er alvast voldoende informatieve boeken die we binnenkort eens samen zullen gaan halen om ze in te kijken.

 1. Vertel haar de gevaren van drugs

  Net als elke andere ouder, hoop ik dat je niet zal experimenteren met drugs. Als je de verkeerde vrienden maakt, hoop ik dat je wel zo sterk bent om het goede pad te kiezen. Wees niet nieuwsgierig, er is niets leuk aan drugs en het kan zoveel kapot maken.

 2. Leer van je fouten

  Fouten maken is menselijk, het hoort bij het leven. Belangrijk is dat je iets leert van je fouten. In je leven ga je heel wat fouten maken, soms ook fouten waarvan je erg veel spijt zal krijgen. “Had ik maar…” is een zinnetje dat je ook wel eens zal gebruiken. Hopelijk niet teveel, we zien je liever blij en gelukkig. Vallen en opstaan, het hoort bij het leven. Zolang je maar weet dat mama en papa er altijd zullen staan om je een hand toe te rijken zodat je terug recht kan staan.

 3. Je kan niet iedereen vertrouwen en niet iedereen is lief.

  Je zal er snel achter komen dat mensen niet altijd zo goed zijn als dat ze zich voordoen. Vertrouw daarom altijd op jezelf, niet op anderen. Wees zelf wel altijd vriendelijk en oprecht, laat je glimlach niet afnemen en stel je grenzen! Weet dat je familie er altijd is, op ons kan je 100% rekenen. No matter what! Familie maakt ook wel eens ruzie, ook dat hoort erbij. Toch maken we het altijd weer goed en blijven we van elkaar houden. Ook die kleine vervelende broertjes die je spullen kapot maken, later zullen jullie erg veel aan elkaar hebben. Zoals mama aan haar zus en papa en zijn broers en zus.

  mama van drie Maasmechelen Limburg

 4. Geld groeit niet aan de bomen.

  Helaas niet! Ook jij zal moeten gaan werken voor je centjes, en snel zul je merken dat het leven erg duur is. Hopelijk zul je dan ook begrijpen dat je mama en papa altijd hebben geprobeerd om je alles te geven wat je nodig hebt. Inderdaad, niet alles wat je WIL, maar wel wat je nodig hebt. Met af en toe de leuke extraatjes 😉 Er zijn mensen die helemaal niets hebben, denk daar ook eens aan als je nog eens een prulletje wil kopen omdat het “maar” 10€ kost.

 5. Het leven is niet altijd even gemakkelijk.

  Je zult niet altijd vrolijk zijn, soms kan het leven even tegenvallen. Ook al lijkt het soms alsof iedereen en alles tegen je is, er volgen altijd betere tijden. Wees geduldig en probeer de dingen positief te bekijken. Sta op met een lach en wees dankbaar voor alle zorgen die je niet hebt. Het leven is te kort om niet voluit te leven!

 6. Eerlijk zijn duurt het langst.

  Ook al is de waarheid vertellen niet altijd makkelijk, het is wel de beste manier. Zowel tegen je ouders, vrienden, familie, leerkrachten, … Wees eerlijk en oprecht, wees jezelf!

  mama van drie brief aan mijn lieve dochter

 7. Ga NOOIT met ruzie slapen

  Dat het regel nummer 1 is in ons huis, dat wist je al. Elke ruzie of woordenwisseling wordt uitgepraat en geknuffeld voordat we gaan slapen. Want, wat je ’s avonds achterliet, kan er ’s morgens niet meer zijn… Hoe dramatisch dat ook klinkt, laat je laatste woorden geen kwade woorden zijn. Ga nooit weg met ruzie, maak het goed, zeg iets liefs.

………………………………………………………………………………….

Q : Welke tip zou jij nog geven? Deel ze bij de reacties!

Volg je me al op Instagram ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.