aankopen en benodigdheden eerste leerjaar

Back to school : Wat kochten wij voor het eerste leerjaar

Onze middelste nam in juni afscheid van de kleuterschool en alle juffen. Superspannend, want hij mag nu naar het eerste leerjaar! Dit is altijd een emotioneel moment voor mezelf, zo een kleine jongen met een grote boekentas. Ik weet nog goed toen mijn dochter voor het eerst daar stond op de grote speelplaats, ze was verlegen en een beetje onwennig. Toch moet je ze loslaten, de rij in waar ze moeten stil zijn. Zitten aan een bank en een hele dag opletten. Het is toch wat hé? Ik ben erg benieuwd wat onze middelste ervan gaat vinden. Hij is altijd heel uitbundig, droomt graag en heeft een grote fantasie. Hij gaat het zeker goed doen, maar het zal een aanpassing zijn.

Natuurlijk wil je als ouder goed voorbereid zijn op alles en vraag je je af wat je nu allemaal moet inkopen voor het eerste leerjaar. Ik geef jullie alvast enkele tips! Natuurlijk hangt veel ook af van de school van je kind. Onze kinderen moeten het eerste jaar op de lagere school bijvoorbeeld schrijven met een potlood, deze krijgen ze van school maar je kunt er altijd eentje extra aankopen voor thuis. Handig om het huiswerk te maken!

Wat kochten wij voor het eerste leerjaar?

Brood & snackdoos

Een stevige brooddoos is zeker aan te raden, een naamsticker helpt om te voorkomen dat de brooddoos van je kind bij de verloren voorwerpen terechtkomt. De brooddoos voor onze middelste moet zeker tegen een stootje kunnen want deze wildebras gooit graag met zijn boekentas. Onze favoriete brooddoos is toch wel de Yumbox Panino. Deze is lekvrij, stevig en heeft verschillende vakjes. Heel fijn om verschillende voedingmiddelen mee te geven, ja zelfs YOGHURT! 

brooddoos naamstickers met logo

Je kunt de brooddoos dan nog leuker maken door ze te vullen met lekkernijen, brood en afwerken met een tof prikkertje. Steek er een lief broodbriefje bij, dit is heel fijn als je kind het wat moeilijker heeft op school. Zeker de eerste dagen(ik deed dit jaren lang hoor ;)) Omdat de kinderen niet van korstjes houden, gebruik ik een brooduitsteker om de korsten te verwijderen EN zo hebben ze meteen een leuke vorm!

yumbox idee voor gezonde lunch kind

Lees ook:Zo maak je de leukste brooddoos voor school | Bento & Yumbox inspiratie!

Als snackdoosje kies je best een klein formaat, zodat ze dit makkelijk kunnen meedragen tijdens de pauze. Ook hier voorzie je ze best van een naam, ervaring leert dat deze massaal in de verloren voorwerpen bak belanden. 

Yumbox mini snack

Drinfles

Kies ook hier voor een stevig model. Budgetflessen zijn leuk, maar een natte broekentas met natte boeken zijn dat helaas niet(been there done that!). Zelf vind ik de flessen met rietje het fijnste voor de kinderen(en voor mezelf). Dit drinkt makkelijk en er is geen dop die kan vallen en kwijtraakt. Ook hier zou ik zeker zorgen dat er een naam op voorzien is om verlies te voorkomen. Yes we zijn fan van naamstickers! Je kunt natuurlijk ook twee vliegen in één klap vangen door te kiezen voor een 2 in 1 drinkfles met snackcompartiment. Zo heeft je kind nog minder om te dragen tijdens de pauze.

benodigdheden eerste leerjaar drinkfles
Personaliseerbare drinkfles met stickers en naam

Welke boekentas voor het eerste leerjaar?

Zijn schattige kleuter boekentas kon weg. Ik kan het me bijna niet inbeelden dat mijn kind met zo een grote boekentas moet rondlopen vanaf nu. Ik zou wel een maatje kleiner aanraden voor het eerste en eventueel ook nog voor het tweede leerjaar. Dit is iets compacter om te dragen en er past zeker alles in. 

Hier mocht hij zelf zijn “grote” boekentas uitkiezen en het verbaasde me niets dat er dino’s moesten opstaan. Hij zocht zelf deze stoere boekentas uit van Kangourou. Bekijk even dit artikel als je nieuwsgierig bent naar alle informatie over deze boekentas. De meest gekozen boekentas voor het eerste leerjaar is meestal een Kipling, die keuze is natuurlijk persoonlijk. Een tip om te besparen is deze site, hier vind je verschillende acties en kun je soms echt wel korting scoren!

Overige benodigdheden voor het eerste leerjaar?

Andere schoolspullen hebben ze niet echt nodig de eerste jaren. Kleurpotloden, dicteeschrift, agenda, potlood en andere benodigdheden krijgen ze hier van school. Ze leren op school schrijven met een speciaal potlood, deze worden dan ook voorzien door de school zelf. We kochten wel een reserve voor thuis, zo hoeft hij zijn potlood van school niet telkens mee te nemen naar huis en kan hij thuis ook gewoon schrijven met het potlood die hij gewend is. Let wel op, deze potlood bestaat in een links- en rechtshandige uitvoering.

Een stevige bewaarmap is wel een aanrader. Hierin steken ze o.a. hun huiswerk, maar ook de brieven die ze meekrijgen, het kladschrift, agenda enz. Zorg er dus voor dat het een redelijk dikke map is zodat er veel in kan. Zorg er ook voor dat de map volledig dicht is, soms nemen ze dus een potlood erin mee en raakt deze kwijt door de spleten van de map. 

Wat de kinderen hier zeker nodig hebben zijn doosjes voor zijn woordjes en letters. Iedere keer als ze een nieuwe letter leren, vormen ze daarmee een klein woordje. Deze worden dan bijgevoegd in het doosje en moeten thuis geoefend worden. Dit mag gewoon een klein doosje zijn dat ze makkelijk mee kunnen nemen. Denk aan een snackdoosje, Tupperware of blikken doosje.

Lees ook: Positief belonen werkt bij kinderen: diy beloningssysteem en tips

Hulpmiddelen bij het leren schrijven en rekenen

Bij Action hebben ze vaker handige spulletjes om te leren rekenen, schrijven en lezen. Zo kocht ik een tijdje geleden deze handige blikken doosjes met daarin kaarten. Je had 3 soorten waarvan ik er eentje kocht. Ik koos voor het woordjes leren en deze vinden alle kinderen hier geweldig. Op de voorkant van de kaart staat een letter en aan de achterkant staat een woordje met afbeelding.

Dan kocht ik ook nog een white board bij Action voor nog geen euro. Hij kreeg er al eentje van zijn juf aan het einde van het vorig schooljaar, maar ik kocht nog eentje extra omdat ik het toch wel een handig ding vind. Hierop kunnen we makkelijk letters, woordjes en rekenoefeningen oefenen zonder gommen of doorstrepen.

En natuurlijk gaan we ook elk jaar weer voor een nieuwe outfit 🙂 Dat waren alle aankopen voor het eerste leerjaar. Hopelijk kon het jullie inspireren en op weg helpen! Laat het zeker weten door @lievelynepuntbe te taggen op de socials. We zien het graag voorbijkomen en delen het verder!

Volg je ons al op Instagram, Facebook, Pinterest en TikTok?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.