Back 2 school : Routine en tips voor een vlot schooljaar

Back 2 school : Routine en tips voor een vlot schooljaar

Met onze drukke schema’s, kan het hier soms in het honderd lopen ’s ochtends. “Waar zijn mijn schoenen?” of “Waarom is je huiswerk niet gemaakt?”. Vandaar dat ik met 3 kinderen wel op zoek moest naar een systeem dat werkt voor ons allemaal. De belangrijkste tip hierbij is planning en routine! Voor mezelf en voor de kinderen werkt dit echt rustgevend.

Creëer een vaste plaats voor alles

In de hal ging ik eerder al aan het werk voor een paar kapstokjes op kinderhoogte, elk kind mocht hierbij een kleur kiezen. Alles wat niet op het kapstokje past, is er dus teveel en hoort boven in de kast.

Kapstokjes van Ikea

De schoentjes staan ofwel netjes onder de jasjes, ofwel gaan ze is het mandje. Net als de boekentassen, die stonden vorig schooljaar ook onder de jasjes. Omdat ik nu 2 lagere schoolkinderen heb en geen kleuter tasjes meer, moest ik op zoek naar een andere plaats.

Lees ook: DIY-structuurkaartjes voor kinderen – rust in ons gezin van 5

In de winter staan er 3 bakjes op de schoenenkast. Elk kind zijn of haar eigen bakje met foto(of naam). Hierin doen ze dus elke keer hun eigen muts of sjaal. Zo weten ze precies waar ze hun spullen moeten nemen en opbergen.

Brooddozen en drinkbussen

Hiervoor maakte ik een lade vrij in de keuken. Voor elk kind een mandje met daarin één brooddoos, één koekjesdoos en één drinkbus. Andere jaren hadden ze elk 2 of 3 brooddozen en drinkbussen om uit te kiezen. Veel te veel troep. Nu krijgen ze elk eentje en die moeten ze dus elke dag in de wasbak leggen zodat er ’s avonds boterhammetjes in kunnen.

Lunchdozen Ikea – drinkbeker Nike

Huiswerk

Niemand doet graag huiswerk, maar het moet.. Om het een beetje aangenamer en vlotter te laten verlopen, creëemakenrde we een plaats in de speelkamer voor hun schoolspullen. Bij ons staan er in elke ruimte wel Kallax vakkenkasten, gewoon omdat ze handig zijn! Elk kind mocht een vak kiezen en daar kochten we dan een kastinzet met deurtje voor. De oudste gaat naar het 4e leerjaar en is al een jaar bezig met klok lezen. Voor haar kochten we dus een deurtje met een klok. Handig om  te oefenen en het ziet er leuk uit.

Kindvriendelijke wandelingen en tips in Limburg met GRATIS zoektocht!

In de kastjes bewaren ze elk hun schrijfgerief, kleurpotloden, oefenschriftjes en andere dingetjes die ze nodig hebben. Daar kunnen ze na school makkelijk hun gerief nemen om huiswerk te maken.

Ook gemakkelijk lijken me deze inzet bakjes. Deze zag ik bij Ikea, maar je hebt ze vast wel in meerdere winkels. Deze zou je ook in de kast of lade kunnen bewaren met daarin hun schrijfgerief en andere spulletjes. Zo kunnen ze gewoon het hele bakje meenemen naar de tafel, huiswerk maken en makkelijk het bakje weer terugplaatsen.

SAMLA inzet voor bak, Ikea

De middelste kreeg ook een “huiswerk kast”. Hoewel hij niet veel nodig zal hebben, is het toch handig om enkele basis dingen bij de hand te hebben. Oefenboekjes, oefenspellen, kleurtjes, potlood,… Om het deurtje wat leuker te maken, plakte ik er in vrolijke letters zijn naam op. Als greepje schroefde ik er een dino speeltje aan en ook plakte ik enkele dino stickers erop. Hij weet nu precies waar hij zijn schoolspulletjes moet gaan zoeken.

Papierwerk en brieven

Je kent het wel, al die papieren die de kinderen de eerste weken meekrijgen naar huis. De koelkast hing hier al snel overvol. Sommige papieren wil je bewaren omdat er belangrijke datums opstaan of interessante dingen die je nog terug wil lezen. Ook de maandelijkse nieuwsbrieven en briefjes voor het bestellen van de bonnetjes. Hiervoor kun je best een mapje maken, op die manier hou je nog een overzicht en blijft de koelkast iets netter. Dit jaar wil ik graag het “in en uit systeem” proberen. Hiervoor gebruik je een tijdschriften rek. Hieronder zie je een voorbeeld dat perfect kan. Zelf zoek ik een model dat iets meer doorkijk heeft zodat ik het kan zien zitten en het dus ook niet kan vergeten. Hierin kunnen in één vak bijvoorbeeld de rekeningen die je nog moet betalen. Het volgende vakjes voor brieven die je nog moet lezen of tekenen. Ook vriendenboekjes, bibliotheekboeken en andere zaken kun je er even bewaren. Zo vergeet je ze niet terug te geven!

KVISSLE Tijdschriftenrek wand Ikea
KVISSLE Tijdschriftenrek wand, wit 14,99

Lees ook: Tips om je huishouden beter te organiseren + gratis schema

Datums van vrije dagen, schoolreizen en andere activiteiten noteer je best meteen op de kalender. Dit kan simpel op de Afvalkalender die je elk jaar krijgt van je gemeente. Ik kocht vorig schooljaar de Action planner en was er erg tevreden over. Het was voor 5 personen, ideaal dus voor ons gezin. Iedereen zijn of haar eigen kleur en je kunt een foto plaatsen. Heel leuk voor een visueel ingesteld persoon zoals ikzelf 🙂 Ook zitten er achteraan enkele vellen met stickers.

Action familie planner

Verder heb ik nog een eigen pocket agenda, dit was vooral nodig omdat ik zelf ook naar school ga. Hierin noteer ik mijn taken en toetsen, maar ook andere belangrijke dingen. Ook als je vragen hebt voor de leerkracht van je kind, kun je ze hierin noteren voor de volgende ouderavond. Voor thuis heb ik ook de Purpuz planner. Een heel handige planner voor mensen die moeite hebben met plannen en structuur.

Kunstwerkjes

Super schattig wat ze allemaal maken op school of thuis tekenen aan de keukentafel. We hebben 3 kinderen, dus de koelkast hangt al snel vol met allerlei tekeningen en knutselwerkjes. Hiervoor kocht ik 4 clipborden, deze hing ik op in de speelkamer. Dit is hun ruimte, ze zijn verantwoordelijk voor de orde en mogen het opfleuren met hun eigen werkjes en ideeën.

tekeningen bewaren doe je zo, handige met clipbord

Clipbord vol? Geen paniek, vraag even aan je kind welke werkjes ze echt willen houden en welk weg mogen. Van de leukste werkjes die weg mogen maak ik dan een foto. Deze plaats ik in een map op de laptop. Zo heb je altijd nog een herinnering en kun je hun evolutie zien in het tekenen. Als je wil kun je ze ook bundelen in een fotoboek en bewaren voor later aan je kind te geven.

Je kunt natuurlijk ook alles bewaren als je ruimte genoeg hebt. Hiervoor kan ik je de documentenboxen aanraden met hangmappen. Per categorie kun je alles onderbrengen en je kunt voor elk kind een box maken. Ik gebruik deze box voor papierwerk, facturen en andere belangrijke dingen. Ik ben best chaotisch dus een systeem om te organiseren is een must voor mij.

Map vol herinneringen

Heel leuk om te bewaren voor later. Hierin kun je elk jaar een vragenlijst steken, deze laat je je kind dan invullen. Grappig om te lezen hoe ze ieder jaar toch weer iets anders invullen. Een handafdruk, klasfoto, uitspraken,… Alles wat je wil bewaren kan erin. Bewaar deze map op een makkelijke plaats zodat je zonder veel moeite alles kan toevoegen.

Ontbijt

Je zag deze hack al voorbijkomen in de Action shoplog, maar ik deel het hier graag nog eens even. We maakte ruimte vrij in onze voorraadkast voor een ontbijtplaats. Dit is een simpel houten dienblad met daarop alle voedingsmiddelen die je ’s morgens nodig hebt om te ontbijten. Zo kun je makkelijk het dienblad er ’s avonds al uitnemen en klaarzetten op tafel. Na het ontbijt zet je het net zo gemakkelijk weer terug in de kast.

We drinken graag een groene smoothie als ontbijt. Om ook hier niet teveel tijd te verliezen, maak ik vooraf al porties en bewaar ze in de diepvries. Zo kun je ’s morgens gewoon een zakje uitnemen en in de blender doen, gewoon simpel nog wat (noten)melk, kaneel of yoghurt aan toevoegen en blenden maar ! Om met blenden nog sneller te zijn, kocht ik een model waarbij je je mixer beker gewoon kan meenemen en gebruiken als drinkbeker voor onderweg. Het enige wat je moet doen is er een drinkdop opschroeven en klaar!

smoothie freezer bags, tip!

Leg alle outfits klaar de avond ervoor

“Oh nee, de trui die bij deze broek hoort kan ik niet vinden!” Heel vervelend als je ’s morgens nog alles moet gaan doorzoeken. Leg daarom alle outfits, (inclusief die van jezelf), klaar op de tafel. Wil je nog meer vooruit werken? Combineer alvast alle outfits voor de hele week en hang ze klaar in de kast. Als je kindje oud genoeg is(zoals mijn dochter van negen), kan ze makkelijk een outfit eruit halen en aandoen.

Klusjes

Geef wat van je werk uit handen! Je denkt vaak dat je het beter zelf kan doen, maar dat is niet zo. Onze zoontjes van 5 en 6 helpen graag met het uitladen van de vaatwasser. Als ze kruimelen, kunnen ze ook best zelf de kruimeldief nemen en de kruimels opzuigen. Even de hond voeren? Ook dat kunnen ze prima. En ik bespaar mezelf weer enkele minuten extra werk.

klusjes doen, kinderen kunnen dat ook!

Een to-dolijstje werkt ook prima. Je kunt het bijvoorbeeld op de tv plakken ’s morgens zodat iedereen weet dat ze eerst hun bed moeten maken, tandjes poetsen, enz. en daarna is er eventueel tijd voor een tekenfilm.

Heb je nog leuke tips? Deel ze dan zeker onder in een reactie!

………………………………………………………..

Volg je Lievelyne al op Instagram en Facebook?

Vond je dit artikel interessant? Deel het zeker met anderen!

2 reacties op “Back 2 school : Routine en tips voor een vlot schooljaar”

  1. Hallo! Dit is net mijn eerste kijkje op je blog, vind het heel leuk! Ben zelf een meisje van 14 jaar en heb ook wel een creatief brein. Een leuk iedee voor taken van je kinderen, is een fotokader halen bij de action. Je kan namelijk op dat glas schrijven wat in de fotokaders zit. Je kan er de taken van je kinderen op schrijven en fan op hun kamer zetten. Om het niet zo saai te maken kan je er ook een leuke foto in stoppen. En de volgende dag als jullie van taakjes wisselen, kan je het afvegen en er met een white-board stift opnieuw op schrijven. Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt!
    Groetjes. ❣

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.