DIY riddertaart met fondant

Onze middelste kreeg vorig jaar een feestje in dino thema. Dit jaar wou hij graag een ridderfeestje. Ik ging dus op zoek naar ideeën voor de versiering, hapjes en natuurlijk de taart !

Dit jaar wou ik het graag zelf proberen om een biscuit te bakken en te versieren. Creatief bezig zijn vind ik wel leuk 🙂

Ik oefende voor het feestje wel even met het maken van de biscuit en crème au beurre. Zo mochten alle kinderen om de beurt een taart die ze zelf versierde, meenemen naar school. Onze oudste mocht als eerste een taart versieren, dit was ook de eerste biscuit die ik ooit maakte. De smaak was heel goed, enkel op de crème au beurre moest ik nog wat oefenen 😉

De dag voor het feestje nam ik verlof en begon ik al vroeg met bakken. Wie me volgt op Instagram kon dit gezellig meevolgen via mijn Intagramstories. Gemist ? Kijk dan even op mijn Facebookpagina, daar deelde ik de samenvatting ook 😉

Ik maakte het beslag voor een springvorm van 26cm en dan maakte ik dit beslag nog een keer voor een springvorm van 20cm en een rechthoekige cakevorm(als proevertje).

Ondertussen dat de eerste biscuit afkoelde en de 2e in de oven stond, begon ik met het mengen van de fondant. Ik wou graag een taart in de vorm van een kasteel. Daarvoor kocht ik bij de Aveve witte en zwarte fondant en die mengde ik dan samen tot een mooie donkergrijze kleur.

De bol liet ik dan even rusten in de koelkast om er later mee aan de slag te gaan.

Vulling

(Eerst maakte ik de crème au beurre voor de biscuits mee in te smeren. Daarna de vulling voor ertussen.)Hiervoor deed ik 250g Mascarpone in de mixer samen met 100g suiker en een zakje vanillesuiker. Hierdoor mengde ik wat fijngesneden fruit.

De biscuit sneed ik voorzichtig doormidden en smeerde ik dan in met een laag kersenjam. Daarbovenop de vulling van Mascarpone en dan ging voorzichtig terug de bovenkant erop en kon ik het insmeren met de crème au beurre.

Hmmm, krijg je er al zin in ?

Toen de biscuit volledig ingesmeerd was met de crème au beurre, mocht deze de koelkast in en mocht de volgende biscuit uit de oven.

Ondertussen rolde ik van de fondant een bol en deze rolde ik dan uit met de deegrol. Dit was de laag fondant die over de biscuit moest.

Van de rest maakte ik de details van het kasteel. Tot ik besefte dat ik niet genoeg had en tussendoor nog even naar de winkel kon racen…

Voor de bovenste biscuit maakte ik een simpele vulling van room en een laagje crème au beurre . Deze was namelijk voor de kinderen. Dan ging de bovenkant er weer op en kon de grote biscuit uit de koelkast en de kleine erin.

En dan kon het versieren beginnen. Eerst mocht de uitgerolde fondant over de onderste biscuit en vervolgens rolde ik nog een 2e bol fondant uit voor de bovenste biscuit. Voor de stevigheid stak ik 2 saté prikkers door de biscuits en dan de fondant erover zodat je de gaatjes niet zag.

Voor de deur nam ik wat zwarte fondant en sneed er een ronde deur uit. Deze gaf ik wat meer details met een mesje door er verticale streepjes in te trekken. Het bevestigen op de grijze fondant ging goed met wat water. Hiervoor vulde ik een kommetje met wat water en met een penseeltje kon ik het makkelijk erop strijken.

De kinderen kwamen ook af en toe eens kijken en dan liet ik ze even helpen. Zoals bij het draaien van de bolletjes. Ik had er heel wat nodig om rond de onderste biscuit te leggen en de deur mee af te werken. Zo kon ik ook wat foutjes verbergen onderaan 😉

En dan voegde ik nog wat details toe met wat kleur.

Natuurlijk is deze taart niet perfect, maar mijn zoontje was er erg blij mee ! De dag zelf zette ik er nog een Playmobil riddertje op en een draakje. En het belangrijkste is natuurlijk dat het lekker was !

Bak jij graag ?

Liefs  ℰ.

▪ ▪ ▪
✖Volg mij op Instagram

✖Like mij op Facebook

✖Voeg mij toe op Pinterest

✖Volg jij me al op Bloglovin’ ?

 

 

 

2 reacties op “DIY riddertaart met fondant”

 1. Leuk idee! Wat is dat matje waar je je fondant op uitrolt? Ik heb altijd zo’n problemen met die weer los te krijgen. Bloemsuiker strooien helpt, maar ja, dan zit dat weer op je fondant…

  1. Dank je! Mijn matje komt van de Action, kan je gebruiken als ondergrond voor het bakken maar ook voor in de oven.

   Uitrollen doe je best op een bakpapiertje en met een plastieken rol. Je kan ook bakpapier erop leggen en dan rollen.

   Is wat oefenen en veel hangt ook af van het merk fondant dat je gebruikt.

   Liefs E.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.