Redenen om te recycleren. Zo bespaar je veel geld als je het juist doet!

Ik dacht altijd dat ik goed sorteerde. Onder onze wasbak zijn 2 lades, eentje met afwasgerief enz. en eentje met de sorteerbakken voor afval. Een afvalbak voor restafval, PMD en glas. Toch kan dat nog beter! Want wie juist recycleert kan veel geld besparen! Ik vertel je graag hoe.

Recycleren doe je zo!

Tijdens de les (zie mijn blog over de opleiding die ik volg) hadden we het over sorteren en recycleren. Daar kwam ik erachter dat ik het eigenlijk toch niet zo juist doe… Ik wist bijvoorbeeld niet dat eierschalen niet bij het groen afval mogen?! Eierschalen vergaan namelijk niet vanzelf, net als mosselschalen, ze horen beide thuis bij het restafval. Gelukkig hebben wij kippen en geven we altijd onze eierschalen gemalen terug aan onze kippen. Je kunt eierschalen ook tussen je planten doen, kalk is goed voor de bodem en groei.

En hoe zit het met de lege spuitbussen van deodorant, haarlak,… Ik gooide ze altijd bij restafval, maar nee, dit is echt wel PMD (metaal). Zeg me dat ik niet de enige ben die verkeert sorteert?

Water drinken is goed maar het afval iets minder!

Lees ook: 8 Handige Tips Om Geld Te Besparen Op Je Energie

Water drinken is goed, maar de afvalberg iets minder… Daarom kochten wij een koelkast met watertap functie, weg met wegwerp plastiek en gedaan met sleuren! Voor bruiswater kochten wij een Sodastream, zo maken wij tegenwoordig bruiswater in een handomdraai(op druk op de knop). Ook handig om te besparen op frisdrank, gewoon siroop toevoegen en je hebt zelfgemaakte lekkere limonade, cola, Cassis,…

Deze tip vond ik echt heel interessant

Plastiek sorteren! Sommige klasgenoten sorteren namelijk hun plastiek nog eens apart. Huh, why ? Dit spaart gewicht in je container en plastiek kan je gratis binnenbrengen bij het containerpark! Let wel op, ik ben van Limburg en in onze regio is het zo. Check dus best even na wat de regels zijn in jouw buurt. Dus vanaf nu staat er buiten een verzamelbak voor PMD en daarlangs voor plastiek. Het containerpark ligt vlakbij.

Wellicht vind je dit ook interessant: Korting sparen doe je zo

Wat doen we nog om te besparen op afval

Onze kippen krijgen de restjes van het eten en ik denk er ook aan om een compostbak te installeren bij de kippen.  Ook de eierschalen krijgen ze kleingemaakt terug. Dit is goed voor ze trouwens. Als dank krijgen we lekkere stevige eitjes terug van onze dames.

Spuitflacons hergebruik ik ook. Een lege bus Instanet kan ik prima hergebruiken om een zelfgemaakte vensterreiniger in te doen!

Enkele tips om de afvalberg te verminderen bij jouw thuis

  • Gebruik een herbruikbare boodschappentas in plaats van al die plastic zakjes.  Een andere mogelijkheid is de handige plooibox.
  • Koop zo veel mogelijk onverpakt. Hoe minder een product verpakt is, hoe minder verpakking je moet weggooien.
  • Als bepaalde producten niet onverpakt verkocht worden, kies dan voor een verpakking dat uit slechts één materiaal bestaat, dat goed recycleerbaar en sorteerbaar is. (bv. bio-eieren, goed voor jouw portemonnee en diervriendelijker voor de kip)
  • Gebruik flessen met statiegeld en vermijd eenmalige drankverpakkingen.
  • Drink water van de kraan. Wij hebben een koelkast met een tap functie voor water en ijsblokjes. Voor bruiswater en frisdrank raden we de Sodastream aan!

Op het werk en school

 • Verpak je boterhammen in een handige en herbruikbare brooddoos in plaats van in aluminiumpapier of plastic folie.
 • Aan een waterkraan kan je altijd je flesje vullen.
 • Kartonnen mapjes en oude ringmappen kan je nog een tweede leven geven door ze te beplakken met een mooie poster of foto’s uit tijdschriften. Koop ook enkel de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Een verpakking met vijf meetlatten lijkt misschien wel een koopje, maar in werkelijkheid komt het duurder uit als je er toch maar één gebruikt.

Wil  je weten of je goed kan sorteren? Doe een kleine quiz op www.juistsorteren.be

Heb jij nog handige tips? Deel ze gerust bij de reacties!

mom en lifestyle blogger LIEVELYNE

▪ ▪ ▪

Volg je ons al op Facebook en Instagram? Tag @LIEVELYNE zeker als je geïnspireerd werd door één(of meerdere) blogs op deze website. We zien het graag voorbijkomen!

*Sommige blogs bevatten affiliate links, per klik ontvang ik een kleine commissie. Voor jou zitten er GEEN extra kosten aan verbonden.

4 reacties op “Redenen om te recycleren. Zo bespaar je veel geld als je het juist doet!”

 1. Bij de vereniging waar ik actief ben, heb ik zojuist gefixt dat we een scheiding gaan maken tussen restafval en plastiek. Het is een klein begin, maar beter iets dan niets.

 2. Het is verbazingwekkend hoeveel plastic wij als gezin in een week tijd verzamelen! Sinds we plastic apart verzamelen hebben we ook nauwelijks nog restafval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.