Ik eet geen vlees en dit is waarom

Oh nee, weer zo een vegetariër, wat eet je dan, niks? Ik krijg de raarste vragen van mensen, dus vandaag deze blog voor iedereen die een raar beeld heeft van planteneters!

Eerlijk is eerlijk, ik eet wel nog vis. Ik ben dus wat ze noemen een pescotariër… Voorlopig nog want ik eet héél weinig vis, en enkel de wilde zalm en de kabeljauw uit de oceaan gevangen(dus niet de gekweekte varianten). Lees hier een kort artikel over de problemen in de visindustrie.

Wanneer heb je besloten om geen vlees meer te eten?

Ik ben al eerder vegetariër geweest, maar dit was toen ik nog op de middelbare school zat. Er was toen nog niet echt internet, of tenminste niet zo uitgebreid als nu. Als je geen vlees at, dan at je gewoon enkel de aardappelen en de spruiten op je bord terwijl de rest een worst bij nam. Al snel kwamen er vitamine te korten en ik hield het ook gewoon niet vol. Als je zo jong bent en iedereen je raar aankijkt omdat je geen vlees eet, is het moeilijk om vol te houden.

Op Facebook kom je vaak verschrikkelijke filmpjes tegen over dierenmishandeling, dit zette me aan het denken. Zeker toen ik de documentaire op tv zag over wat ze allemaal in onze voeding steken. De mens van vandaag, jaagt niet meer op zijn voedsel om te overleven. De mens van vandaag doet aan massaproductie om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen, zonder een greintje medeleven. Het interesseert hen niet wat het met de beesten doet, maar ook niet wat het met de consument doet. Of jij er nu ziek van wordt, maakt voor hen niks uit. En dit is op zijn beurt weer goed voor de producenten van medicijnen. WIN WIN, toch? Dit alles zette me aan het denken. Ik ga er verder ook niet over uitweiden wat er in de voeding zit of verschrikkelijke afbeeldingen delen van verminkte dieren. Mocht je meer interesse hebben in het onderwerp, kan ik je volgende documentaires aanraden:

  • Earthlings (Met verborgen camera’s laat Earthlings beelden zien die nooit eerder vertoond zijn van de dagelijkse praktijk in de grootste industrieën in de wereld die voor hun winst volledig afhankelijk zijn van dieren.)
  • Cowspiracy: The Sustainability Secret (Een documentaire over de druk van het gebruik van dieren voor vlees- en melkproductie op het milieu.)
  • Food Matters(Food Matters bekijkt hoe het voedsel dat we eten de gezondheid helpen of kwaad doen. Voedingskundigen natuurgeneeskundigen, doktoren en journalisten geven hun mening over onderwerpen als biologisch voedsel, voedselveiligheid en rauw eten.)
  • Forks over knives
  • Meat the Truth(Meat the Truth is een spraakmakende documentaire die volgt op eerdere films over de klimaatopwarming. Hoewel deze eerdere films aandacht hebben gevraagd voor het klimaat, ontbreekt aan allen het volgende: dat de intensieve veehouderij een van de grootste vervuilers is. Meat the Truth laat zien dat deze boerderijen meer broeikasgassen uitstoten dan auto’s treinen, boten en vliegtuigen bij elkaar geteld.)
  • Blackfish

Zelf nam ik eind augustus 2016 de beslissing en deed ik mee met de vegan challenge van Eva Easy Vegan. Voor meer steun en motivatie sloot ik me ook aan bij enkele vegan groepen op Facebook. Ik ging gemotiveerd en goed voorbereid van start.

Eet je dan alleen nog gras?

Nee helemaal niet, vele denken dat vegetariërs en zeker veganisten niks kunnen eten, maar dat is niet zo. Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor vlees en vis en genoeg plantaardige bronnen van eiwitten(denk aan bonen, linzen, groenten,…) Een middagmaal telt voor mij gewoon een portie groenten meer. Ik eet zelden een vleesvervanger, gewoon omdat hier veel te veel dingen aan toegevoegd worden. Af en toe post ik wel eens een foto van een maaltijd, mocht je benieuwd zijn, volg me dan gerust op mijn Instagram (voorlopig staat het terug open, maar binnenkort ga ik terug privé)

Merk ik verschil sinds ik geen vlees meer eet?

Toch wel! Ik had altijd last van buikpijnen en was erg moe. Ondertussen zijn we zoveel maanden verder en is de buikpijn al fel verminderd. Ik denk dat dit ook deels komt door het feit dat ik geen melk meer drink (ik was een echte fan van melk!) en het vervangen heb door plantaardige melk. En vooral het laten van varkensvlees. Ik ben veel minder opgeblazen en de vermoeidheid is ook veel minder. Mijn bloedwaardes worden regelmatig gecontroleerd op tekorten, maar tot nu toe ziet alles er nog steeds prima uit!

Eten je kinderen dan geen vlees, ze moeten toch nog groeien?

Jawel, mijn kindjes eten nog af en toe een stukje vlees of worst op hun brood. Ik ben er geen voorstander van, zeker niet nu ik weet wat er allemaal inzit. Maar mijn kindjes zijn nog te klein om deze keuze voor zichzelf te maken en het is ook niet aan mij om het te beslissen voor ze. Mijn man eet ook nog gewoon vlees, maar ook veel minder dan vroeger.

Mis je het vlees niet?

Nee eigenlijk niet. Ik dacht dat ik het er veel moeilijker mee zou hebben, maar het valt allemaal heel goed mee. In het begin vond ik het wel lastig om pastasaus te eten zonder die dikke stukken gehakt. Of het laten van de Italiaanse Polpette en het spek dat ik zo graag at. Maar als je even doorzet, vergeet je de smaak en denk je alleen nog aan de E-nummers en het leed dat eraan vooraf ging. Het blijft wel nog altijd een beetje lastig als je ergens anders wordt uitgenodigd om te eten. Je kan namelijk niet van iedereen verwachten dat ze aangepast voor je koken.

gezond ontbijt

Ga je ooit helemaal vegan?

Ik hoop van wel. Al ligt die drempel momenteel nog wat te hoog. Ik let wel op de verpakkingen en vermijd dierlijke producten zoveel mogelijk. Zeker de zuivelproducten wil ik volledig kunnen afbouwen, maar ik ga op mijn eigen tempo.

vegon pasta maken met soja room

Wat ik jullie verder nog wil zeggen:

Ik heb niets tegen mensen die vlees eten, zolang ze mij gewoon laten doen zal ik verder ook niet mijn mening geven erover. Het is ook zeker niet mijn bedoeling om mensen een bepaalde levensstijl op te dringen, jullie meer bewust maken is eerder mijn doel. En mocht je toch niet de moed vinden om helemaal vleesvrij te gaan, als je al eens 2 maal per week een veggie dag inlast, daar help je ook al een handje mee. Doe je het niet, ook prima 😉

Nu weten jullie in ieder geval wat mijn visie is.

Reacties zijn altijd welkom!

Liefs  ℰ.

▪ ▪ ▪
✖Volg mij op Instagram

✖Like mij op Facebook

✖Voeg mij toe op Pinterest

✖Volg jij me al op Bloglovin’ ?

2 reacties op “Ik eet geen vlees en dit is waarom”

  1. Heel goed gedaan in ieder geval. Ik doe ook al een paar weken men best om volledig vegan te gaan. Juist ook zoals jij, als ik ergens ga eten, verwacht ik ook geen veggie menu per sé. Ik eet dan wat te pot schaft uit respect voor de moeite die ze doen. Ik zou je wel een hint willen geven over de vis die je eet. Ik snap dat je de vis uit de oceanen eet omwille van de gezondheidsredenen. Maar besef wel dat je zo de overbevissing steunt die ervoor zorgt dat er nog voor 2050 geen vis meer in de zee zit. Moest ik ook nog vis eten, dan zou ik voor biologisch gekweekte vis gaan. Daar wordt niks aan toegevoegd en dan steun je geen overbevissing

    1. Jij ook goed bezig! Bedankt voor de tip. Waar vind ik bio vis ? Ik eet echt niet veel vis maar ga wel eens zoeken naar de bio variant. Groetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.