Hoe zelfredzaam zijn onze kindjes + tips om ze zelfstandiger te maken

Wij hebben 3 kinderen. De oudste is 8 en was als klein meisje al erg onder zich uit. Een typetje waarvan je weet dat ze niks zal uitspoken wanneer je je even omdraait. Ook kaarsen, vazen en andere decoratie moesten nooit plaats maken. Ze wist als peuter prima dat ze daar niet aan mocht en deed het ook gewoon niet.

Onze middelste is een heel ander verhaal! Hij zat overal op, in en aan. Hoe gevaarlijker hoe beter. Erg vermoeiend 🙂 Vooral omdat hij ook altijd erg luidruchtig is geweest. Je wist dan ook perfect dat als het muisstil was, dit niet veel goeds voorspelde. Haha! Het huis was ook sober ingericht. Na eindeloze pogingen om hem “nee” aan te leren, besliste we gewoon om alle breekbare dingen op te bergen.

Handen te kort met 3 kleine kinderen

Toen de jongste geboren werd, was de oudste bijna 4 en de middelste net één jaar voorbij… Hij kon nog niet stappen dus ik had duidelijk een hand te kort als ik ergens heen moest met ze alle drie! Maxi cosi in de ene arm, peuter op de arm en een kleutertje van 4 dat geen zin had om te wandelen… You feel me?

Ook met voeden was het niet simpel. De 2 oudere kregen natuurlijk altijd honger samen met de kleinste en zeurde vrolijk verder tot mama voor iedereen iets op tafel toverde(met één hand weliswaar, baby in de andere arm en fles geklemd tussen kin en borst). Op de foto hieronder zat de kleinste nog in de buik. De twee oudste lagen lekker tegen me aan te genieten van hun flesje. Toevallig werd er een foto van genomen ♡

mama van drie handen te kort

Ik heb hulp nodig

Dus wat ik duidelijk wil maken is, ik had hulp nodig. Mijn oudere kindjes leerden sneller zelfredzaam te zijn omdat het nodig was. Ze kunnen bijvoorbeeld allemaal al zelfstandig naar de wc en dat al enkele jaren. Ook de kleinste van 4 kan prima zijn billen vegen. Daarvoor liggen er altijd natte doekjes die je kan doorspoelen. Deze kan je bijna overal kopen. Persoonlijk vind ik die van Aldi het fijnst. Alleen zouden ze iets moeten vinden om het beter te sluiten. Zoals bij hun andere billendoekjes, die hebben een dekseltje van plastiek: HANDIG!

Zelfredzaamheid verhogen

Aankleden van schoen tot jas lukt ook. Ik koop wel altijd schoenen met velcro voor school zodat het voor juffen en kindjes geen moeite is. In het begin kocht ik jeans en andere broekjes met elastiek zodat ze makkelijk aan en uit gingen. Zulke broekjes zijn vooral handig als je ze zindelijk wil maken.

Eten kunnen ze ook zelf en ze ruimen ook hun bordje en beker zelf op. De tafel dekken kunnen ze ook en zelf een beker nemen en vullen lukt ook voor de oudste. Ze hebben een eigen lade met servies, place matjes en rietjes. Daar zit ook de choco in en de hagelslag. Hebben ze zin in een boterham ’s morgens, dan kunnen ze zelf eentje smeren. Voor de jongste soms nog wat lastig, maar dan helpen we een handje, of grote zus doet het. Ook de ontbijtgranen en melk staan op grijphoogte.

zelfredzaamheid bij kinderen tip de ontbijtlade

lees ook hoe je een beloningssysteem kan maken

Na school doet ook iedereen zijn schoentjes uit en op de plaats. Jasjes gaan aan het haakje. Boekentasjes op de plaats en boterhamdozen en drinkflesjes in de wasbak. Eerst laten ze natuurlijk fier zien of ze leeg zijn ;)Hiervoor hingen we 3 haakjes op in de hal, op hun hoogte. Elk kind zijn eigen haakje, geen discussie mogelijk! Ook voor wintergoed heeft elk kind zijn of haar eigen bakje.

Ze doen ook regelmatig klusjes, vooral op woensdag. Dan is het knutseldag! Helpen ze niet, dan weten ze ook dat mama niet op tijd klaar geraakt om te knutselen. De klusjes zijn aangepast aan hun leeftijd, maar je moet weten dat ze meer kunnen dan dat wij vaak denken! Ik schreef er al eerder over in een andere blog (lees het hier)

Ook naar de juf luisteren kan je inzicht geven in wat je kind allemaal al kan. Zo was ik erg verbaast van de middelste (5 jaar). Volgens de juf kon hij al prima zelf zijn koekje open knippen met een schaartje. Terwijl ik scharen altijd ver weg hou van de kinderen. Nu weet ik dus dat knippen en plakken prima door hen zelf gedaan kan worden. Ik kocht wel speciale kinderschaartjes ervoor met een botte punt.

De auto, tegenwoordig hoeven we ze er niet meer in te zetten. Ze openen zelf al de deur als het moet, stappen in en klikken zich vast. Onze wagen geeft het ook aan of alle gordels goed geklikt zijn. No worries!

’s Avonds doen ze zelf hun pyjama aan en gaan mee naar boven om hun tandjes te poetsen. ’s Morgens doen ze ook hun pyjama in de koffer (opberging in de living). Vuile onderbroekjes en sokjes gaan in de was, dit doen ze ook zelf. Hiervoor heb ik wel een systeem in de wasplaats met schuifbakken en pictogrammen(gelamineerd because I love it!). Nieuwsgierig hoe dat systeem eruitziet? Ik liet het eerder voorbijkomen in deze blog.

Dus wees niet bang om je kindjes zelf iets te laten proberen. Ze vinden het natuurlijk leuk als jij het voor ze doet, maar kunnen het vaak best alleen!

Tip voor meer structuur

Werk met pictogrammen, dat wil wel eens helpen. Ik maakte een beloningssysteem, wanneer het nodig is, haal ik het uit en pas ik het toe. Maar ook structuur kaarten zijn een goede tip. Ik gebruik ze zelf ook en het werkt erg goed.

Hoe doen jullie het, ik ben erg benieuwd!

Deel het in een reactie!

Liefs  ℰ.

▪ ▪ ▪
✖Volg mij op Instagram

✖Like mij op Facebook

✖Voeg mij toe op Pinterest

✖Volg jij me al op Bloglovin’ ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.