Wie juist recycleert kan geld besparen. Doe jij het juist ?

Ik dacht altijd dat ik goed sorteerde. Onder onze wasbak zijn 2 lades, eentje met afwasgerief enz. en eentje met de sorteerbakken voor afval. Eentje voor GFT, restafval, PMD en glas.

Tijdens de les (zie mijn blog over de opleiding die ik volg) hadden we het over sorteren en recycleren. Daar kwam ik erachter dat ik het eigenlijk toch niet zo juist doe… Ik wist bijvoorbeeld niet dat eierschalen niet in de GFT mogen ! Eierschalen vergaan namelijk niet vanzelf, net als mosselschalen, ze horen beide thuis bij het restafval. En hoe zit het met de lege spuitbussen van deodorant, haarlak,… Ik gooide ze altijd bij restafval, maar nee, dit is echt wel PMD (metaal).

Water drinken is goed, maar de afvalberg iets minder…

Deze tip vond ik echt heel interessant

Plastiek sorteren ! Sommige klasgenoten sorteren namelijk hun plastiek nog eens apart. Huh, why ? Dit spaart gewicht in je container en plastiek kan je gratis binnenbrengen bij het containerpark ! let wel op, ik ben van Limburg en in onze regio is het zo. Check dus best even na wat de regels zijn in jouw buurt. Dus vanaf nu staat er buiten een verzamelbak voor PMD en daarlangs voor plastiek. Het containerpark ligt vlakbij.

Wat doen we nog om te besparen op afval

Onze kippen krijgen de restjes van het eten en ik denk er ook aan om een compostbak te installeren bij de kippen.  Ook de eierschalen krijgen ze kleingemaakt terug. Dit is goed voor ze trouwens. Als dank krijgen we lekkere stevige eitjes terug van onze dames.

Spuitflacons hergebruik ik ook. Een lege bus instanet kan ik prima hergebruiken om een zelfgemaakte vensterreiniger in te doen.

Enkele tips om de afvalberg te verminderen bij jouw thuis

  • Gebruik een boodschappentas in plaats van al die plastic zakjes.  Een andere mogelijkheid is de handige plooibox.
  • Koop zo veel mogelijk onverpakt. Hoe minder een product verpakt is, hoe minder verpakking je moet weggooien.
  • Als bepaalde producten niet onverpakt verkocht worden, kies dan voor een verpakking dat uit slechts één materiaal bestaat, dat goed recycleerbaar en sorteerbaar is. (bv. bio-eieren, goed voor jouw portemonnee en diervriendelijker voor de kip)
  • Gebruik flessen met statiegeld en vermijd eenmalige drankverpakkingen.
  • Drink water van de kraan. Wij hebben een koelkast met een tap functie voor water en ijsblokjes. Heerlijk systeem, maar helaas is sinds de laatste verbouwingen, het kraantje nog niet geïnstalleerd achter de koelkast. Wij zeulen nu dus ook met flessen.

Op het werk en school

  • Verpak uw boterhammen in een boterhammendoos in plaats van in aluminiumpapier of plastic folie.
  • Aan een drinkfontein kan men gratis fris water drinken. Zo gebruikt u minder drankverpakkingen.
  • Kartonnen mapjes en oude ringmappen kan je nog een tweede leven geven door ze te beplakken met een mooie poster of foto’s uit tijdschriften. Koop ook enkel de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Een verpakking met vijf meetlatten lijkt misschien wel een koopje maar in werkelijkheid komt het duurder uit als je er toch maar één gebruikt.

Wil jij weten of je goed kan sorteren ? Doe een kleine quiz op www.juistsorteren.be

Heb jij nog handige tips ?

Deel ze gerust bij de reacties !

 

Liefs  ℰ.

▪ ▪ ▪
✖Volg mij op Instagram

✖Like mij op Facebook

✖Voeg mij toe op Pinterest

✖Volg jij me al op Bloglovin’ ?

4 reacties op “Wie juist recycleert kan geld besparen. Doe jij het juist ?”

  1. Bij de vereniging waar ik actief ben, heb ik zojuist gefixt dat we een scheiding gaan maken tussen restafval en plastiek. Het is een klein begin, maar beter iets dan niets.

  2. Het is verbazingwekkend hoeveel plastic wij als gezin in een week tijd verzamelen! Sinds we plastic apart verzamelen hebben we ook nauwelijks nog restafval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *