Slimme kindjes en plezier op school !

Ik had me voorgenomen om al de uitspraken van de kindjes op te schrijven en elke week een samenvatting te maken ervan in een blog. Ai ai… Door de drukte is het me niet gelukt. Deze week kwamen de foto’s van de themaweek op school online. De juffen plaatsen met regelmaat foto’s online op een privé website toegankelijk voor ouders. Daar kunnen we dus zien wat ze hebben gedaan in het klasje. Ikzelf vind dit heel leuk omdat mijn kleuters weinig vertellen over school, vooral de jongste. Soms geven ze vage antwoorden en door de foto’s kan ik dus een beeld krijgen van wat ze eigenlijk bedoelen.

Beide kleuters hadden een tof thema. De jongste zit in het 2e kleuterklasje en leerde een week over de Noord- en Zuidpool. We kregen de week ervoor al een briefje mee om artikelen mee te geven voor het thema. Helaas zijn wij geen wintermensen dus we hadden niet veel om het thema aan te vullen. Sorry juf ! Op de foto’s kon je zien dat de juf erg haar best had gedaan om de klas om te vormen tot een echt sneeuwdecor. Super ! Ik kan helaas niet teveel foto’s delen omdat er kindjes opstaan. Maar deze kan ik alvast even delen. Mijn zoontje legde uit dat de slierten in de lucht eigenlijk ijspegels zijn en dat ze pijn doen als je eraan komt. De 2e foto is een geïmproviseerde iglo die de kindjes zelf moesten bouwen. Later konden ze er met een fleece dekentje samen een boekje lezen. Geweldig toch ?!

De middelste zit op het 3e kleuterklasje en leerde een hele week over de postbode. Dit vond hij héél interessant en hij vertelde er ook veel over. Opeens zat er ook post voor hem in de brievenbus. Ik was erg nieuwsgierig wat erin zat, maar omdat zijn naam erop stond, besloot ik om het hem zelf te laten opendoen na school. Toen ik hem na school de brief gaf, kreeg hij een brede lach op zijn gezichtje en zei fier :” maak maar open mama, kijk maar eens wat ik gemaakt heb”. Binnenin zat een tekening die hij zelf gemaakt had. Hij vertelde enthousiast hoe hij en zijn klasgenootjes naar het postkantoor gingen met de juf om de briefjes te posten. Is dat niet schattig ?!

img_8259

 

Toen de week om was kreeg hij zijn werkje mee. Ze hadden moeten plakken en kleuren hoe de brief van de zender bij de ontvanger komt. Hij liet het heel trots zien aan mij en vertelde heel duidelijk de verschillende stappen. Daarna ging hij het laten zien aan de juf van de jongste. Dit was zijn juf vorig jaar en hij had een super toffe band met haar. Ze begreep hem zoals geen enkele kleuterjuf hem ooit begreep en ze toverde hem om van een opstandige kleuter tot een vrolijke babbelaar ! De juf gaf me ook mee dat de jongste in een hevige bui was die dag, hij moest eventjes aan de kant omdat hij te hevig om ging met het knutselmateriaal. Ik herkende het meteen. Als hij het in heeft, kan hij heel druk zijn. Dit heeft hij van zijn broer geleerd, thuis spelen ze erg luid en vinden ze altijd spelletjes uit waarbij je moet gooien. Ik vraag me dan ook vaker af hoe de juffen het klaar krijgen om meer dan 10 kleuters hun aandacht erbij te houden en te laten meewerken 🙂

De oudste zit in het 3e leerjaar. Zij vindt het natuurlijk altijd jammer als haar broertjes van alles vertellen over knutselen en spelen op school. “Zat ik nog maar op de kleuterschool, dan kon ik ook spelen in de klas” zegt ze iedere keer. Ik vertel haar dan altijd hoe fier we op haar zijn dat ze kan lezen en schrijven. Als ze goed leert kan ze dan ook alles worden wat ze wil. Raad eens wat dat is : uitvinder ! Ik ben heel benieuwd wat dit kleine meisje gaat uitvinden voor onze wereld. Ze mocht die week wel iets leuks doen in haar klas, ze maakte allemaal een krokodil van Lego blokjes. Dus ze kon gezellig meepraten met de jongens.

En dit vond ik ook nog een leuk gesprekje met de jongens. Ze maakte op school een tekening waarvan postkaarten gemaakt werden. Je kon deze kaarten dan kopen om de school te steunen. Hiermee fleuren ze het speelplein op enz… Ik vergat alleen de centjes af te geven aan de juf. Ze kregen beide een kruisje op hun handje zodat ze thuis mama en papa eraan konden herinneren dat ze de centjes moesten meenemen.

Eenmaal thuis zei de jongste : “mama de juf heeft een kruisje op mijn handje getekend voor de kaarten. Alleen is dat geen kruisje, maar een vuurwerk. Mijn juf kan niet zo goed kruisjes tekenen denk ik”. De oudste antwoordde daarop : “Kijk mijn juf heeft het wel goed gedaan. De juf tekende wel een kruisje, kijk maar”. Hahaha, strike !

Gaan jullie kindjes graag naar school ? Kunnen jullie ook mee volgen wat ze doen ?

Liefs E.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.