diy beloningssysteem voor kinderen

Positief belonen werkt bij kinderen: diy beloningssysteem en tips

Je kent het wel, kinderen die niet luisteren en je weet niet meer hoe je tot ze kan doordringen. Uit ervaring weet ik dat stickertjes plakken en belonen wel echt werkt bij mijn kindjes. De grote fout die ik voordien maakte, was negatief belonen. Wanneer een kind te vaak negatieve commentaar krijgt, is de uitkomst daarvan ook negatief. Wat op zich logisch is. Wij willen ook graag af en toe een complimentje, toch? Daarom ging ik aan de slag met een diy om mijn kinderen positief te kunnen belonen en motiveren.

Hoe maak je nu zelf een beloningssysteem

Ik ging aan de slag met mijn lamineermachine (misschien moet ik daar even een apart artikel over schrijven). Ik bedacht welk gedrag ik per kind wou aanpakken, zocht pictogrammen op internet en maakte er een collage van op de laptop. Mijn oudste kan lezen, maar de 2 kleintjes nog niet. Voor de jongens plakte ik dus een foto bij hun schema zodat ze weten welke van hun is.

Klik hier voor nog meer structuur in je leven met de handige planner tools!

Dit waren de werkpuntjes voor alle drie de kindjes:

Ochtend

 • Bed opmaken
 • Flink ontbijten
 • Kleertjes aandoen
 • Vuile kleertjes in de was
 • Jasjes en schoenen aan

Voor mijn dochter kwam er nog extra bij: Zelf haartjes al doorkammen

Avond

 • Jasjes aan de kapstok, schoentjes op de plaats
 • Boekentasjes leegmaken en wegzetten
 • Lief samenspelen
 • Bordjes flink leegeten
 • Speelgoed opruimen
 • Pyjama aan
 • Samen even tv kijken
 • Tandjes poetsen
 • slapen gaan

Voor mijn dochter kwam er nog extra bij: Flink huiswerk maken en niet meteen huilen en schreeuwen (ze kan er wat van, dramaqueen)

Voor de jongens ook nog een apart pictogram: Niet schreeuwen, ze spelen soms heel erg luid…

Je kan ervoor kiezen om je kindjes er stickers op te laten plakken of met een bordstift een smiley erop laten tekenen… Ik koos ervoor op de schema’s op de koelkast te hangen en te werken met magneten. Ik kocht voor elk kind een kleur. Deze magneten komen van Aldi, af en toe komen ze in de folder.

Bij Action kocht ik eerder deze smartphone magneten, ik denk dat een pakje niet meer dan een euro kost.

Maar uiteindelijk besliste ik om met duimpjes te werken, net zoals op Facebook, gewoon gaan voor de meeste likes 😉

Ik zocht naar een gepast pictogram op internet en drukte het meermaals af op een A4. Dit A4 lamineerde ik. Daarna knipte ik alle duimpjes uit en aan de achterkant plakte ik magneettape

Na school legde ik het hele systeem uit aan de kindjes en het enthousiasme was groot! Dit systeem deed wonderen! Aan het einde van de week kregen ze dan een klein cadeautje, hiervoor kocht ik een mandje bij Action en enkele kleine cadeautjes van een paar cent. Ze wisten dus dat in de mand op de koelkast iets leuks zat en deden hun best om er aan het einde van de week iets uit te mogen kiezen.

lees ook: Tips om je huishouden beter te organiseren + gratis schema 

Ondertussen gebruiken we het systeem niet meer, de kindjes weten nu goed wat ze moeten doen. Als ik merk dat het weer even minder gaat, pas ik opnieuw het duimpjessysteem toe.

Hoe belonen jullie je kindjes? Werkt dit systeem ook voor hun of heb je iets helemaal anders wat werkt?

Werd je geïnspireerd door dit artikel en vond je de informatie nuttig? Deel het dan zeker verder, dat helpt ons en de blog om te groeien(DANKJEWEL)! Tag ook zeker @LIEVELYNEPUNTBE op social media als je aan de slag gaat met één van onze tips. Ik zie het graag voorbij komen en deel het verder!

*Sommige blogs bevatten affiliate linkjes. Door op deze links te klikken en iets te kopen, ontvangt Lievelyne een kleine commissie. Voor jou hangen hier GEEN extra kosten aan vast!

Volg je ons al op Instagram en Facebook?

4 reacties op “Positief belonen werkt bij kinderen: diy beloningssysteem en tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.