Beter slapen door kamerplanten ? Op naar Ikea !

[:en]

16464507_1647333512241140_8342587240739766272_n1
www.instagram.com/lievelynepuntbe

In een artikel las ik dat het houden van kamerplanten, vele voordelen heeft. Dat ze er leuk uitzien is een feit, maar ze dragen ook bij aan de gezondheid ! Planten zuiveren namelijk de lucht en zorgen voor ontspanning. Ik zet dagelijks even de vensters open voor verluchting (tot ergernis van mijn man) :). Ik slaap het liefst met de vensters open, winter en zomer ! Hierdoor kan je huis even ademhalen en wordt het naderhand beter verwarmd. Klinkt raar hé, maar het is zo. Zet dus even je radiatoren uit en open alle vensters voor 5 minuten. Daarna kan je weer lekker genieten  met de verwarming aan.

In huis hebben we enkele planten staan, maar ik wil er meer, overal groen in huis ! We besloten om op zondag naar Ikea te gaan, blijkbaar waren we niet de enige. Het was er erg druk.

 

Bij binnenkomst was de inkomhal weer gezellig aangekleed.

img_0447

Aangekomen op de plantenafdeling, het was wat zoekwerk door de drukte. Helaas hadden ze ook heel veel planten niet. Ik keek voor vertrek even online welke planten ik wou, omdat ik anders te lang sta te twijfelen in de winkel. Wel zag ik deze leuke citroenboompjes, er hingen ferme citroenen aan !

img_0449

Ondanks dat er veel planten niet waren, ging ik toch met een mooie buit naar huis.

img_0451

De kindjes waren flink, daarom mochten ze bij de uitgang even lekker genieten van een ijsje! Tot grote vreugde van de middelste. Hij was al een paar dagen aan het vragen wanneer het eindelijk zomer was zodat hij weer ijsjes kon eten 🙂 Dochterlief koos voor de bekende balletjes, ik nam een stuk vegetarische pizza en papa ging voor de kaneelkoek (die hij later moest afgeven aan zijn dochter).

 

En als iedereen vastgeklikt zit kunnen we met een volle koffer richting huis.

img_0456

Eenmaal thuis kreeg elke plant een pot en een plekje. Helaas had ik potjes te kort (jep, typisch… Denken aan alles en de helft vergeten.. Ik besloot de potjes voorlopig even te bewerken met een witte verfspuit en washi tape.

Welke planten namen we mee en waarom

Sanseveria

De kinderen kregen elke een Sanseveria, ook wel bekend als “vrouwentong”. Deze plant staat bekend als de perfecte slaapkamerplant. Deze plant zet ’s nachts kooldioxide om in zuurstof en haalt bovendien stikstofdioxide uit de lucht en neemt formaldehyde op. De ‘vrouwentongen’ zijn ijzersterk en dus uiterst geschikt voor mensen die geen tijd hebben om planten te verzorgen. Ideaal dus voor op hun kamertjes, ze moeten er zelf voor zorgen. Hiervoor kregen ze elk een plantenspuit. Ik ben heel benieuwd hoelang ze zullen leven 🙂

sansevieria-plant-met-sierpot-diverse-kleuren__0485374_pe621503_s4

Klimop

Voor de keuken kocht ik een klimop( de krulvaren die ik wou was er niet). Deze plant staat volgens de NASA op nummer één als het gaat om lucht zuiveren. Uit onderzoek is gebleken dat klimop allergenen als schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht zuivert.Een prima keuze dus voor mensen met allergieën of astma.

Het is een makkelijke kamerplant, heeft weinig licht nodig. je kunt hem het best in een hoekje van de kamer in een hangmandje laten groeien. Wel uitkijken met kleine kinderen en huisdieren, het blad is giftig! Ik plaatste ze op de dampkap, deze hangt boven het eiland en dus kan het plantje perfect hangend groeien.hedera-helix-potplant__67451_pe181292_s4

Peperplantje

Een fraaie kamerplant met dikke bladeren in de vorm van een druppel. Deze plant oorspronkelijk afkomstig uit de Amazone, wil geen direct zonlicht maar kan ook op de wat donkerdere plaatsen staan. Ze groeit gemakkelijk in de warme woonkamer. Haar vettige bladeren doen denken aan een vetplant maar het is een peperplant. Peperomia wordt in Brazilië gezien als een geluksbrenger. Het is daar een hart-onder-de-riem-cadeautje dat zegt: ‘Het komt allemaal goed’.

Aloë Vera

Beter bekend om zijn helende werking. De plant bevat een gel die je kan gebruiken voor brandwonden, muggenbulten,…

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste plant om thuis te houden. Zorg wel voor een zonnig plekje, maar niet direct voor een raam op het zuiden. De plant zal steeds babyplantjes produceren die je weer in eigen potten kunt doen, een leuk cadeautje om weg te geven. De Aloë Vera helpt de lucht te zuiveren van chemicaliën uit schoonmaakproducten en het is een mooie indicator, want als er bruine plekjes op de plant verschijnen, dan weet je dat de lucht sterk verontreinigd is.

Lepelplant

Een mooie en gemakkelijke kamerplant die weinig licht nodig heeft, maar wel veel vocht. Doet het het best op een koele plek in de schaduw. Haalt voornamelijk benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht, maar ook tolueen en ammonia en is daarmee een van de weinige planten die al deze stoffen filtert. Is echter wel giftig voor katten en honden.

Ik kreeg deze plant eens mee in de dierenwinkel als “aquariumplant”, niet dus… Ik vond hem deze keer wel perfect voor de badkamer, ver weg van onze hond !

img_0463

Kokerbromelia

Deze kamerplant behoort tot de Bromeliaeae familie. Het broertje van de Achmea plant is de Ananasplant. Het is een gemakkelijke kamerplant die weinig eisen stelt aan het onderhoud. De plant kan ook goed tegen warmte. Dit is nodig aangezien ik het graag lekker warm heb in huis (24°c) . Prachtig die grijsachtige bladeren met die prachtige lichtroze bloem in het midden.

img_0474

Rozemarijn

Deze kennen we vooral in de keuken. Heerlijk ! Het aroma van Rozemarijn verfrist en zou ook zorgen voor een betere concentratie. Mits voldoende licht en goede verzorging, gaat deze plant makkelijk een jaartje mee. Ik besliste om hem aan het venster te plaatsen in de living.

IMG_0478.JPG

Vetplant

Deze zijn gewoon leuk om te zien en makkelijk in onderhoud. Ik kocht er eerder al bij Aldi. Bij Ikea hadden ze kleine schattige vetplantjes, leuk voor tussen de kaarsen te zetten.  Ze passen altijd wel ergens bij.

Hou jij van planten ? Welke zijn je favoriet ?

Deel het bij de comments, ik lees het graag !

Liefs E.

[:de]

16464507_1647333512241140_8342587240739766272_n1
www.instagram.com/crazyfunlifeblog

In een artikel las ik dat het houden van kamerplanten, vele voordelen heeft. Dat ze er leuk uitzien is een feit, maar ze dragen ook bij aan de gezondheid ! Planten zuiveren namelijk de lucht en zorgen voor ontspanning. Ik zet dagelijks even de vensters open voor verluchting (tot ergernis van mijn man) :). Ik slaap het liefst met de vensters open, winter en zomer ! Hierdoor kan je huis even ademhalen en wordt het naderhand beter verwarmd. Klinkt raar hé, maar het is zo. Zet dus even je radiatoren uit en open alle vensters voor 5 minuten. Daarna kan je weer lekker genieten  met de verwarming aan.

In huis hebben we enkele planten staan, maar ik wil er meer, overal groen in huis ! We besloten om op zondag naar Ikea te gaan, blijkbaar waren we niet de enige. Het was er erg druk.

 

Bij binnenkomst was de inkomhal weer gezellig aangekleed.

img_0447

Aangekomen op de plantenafdeling, het was wat zoekwerk door de drukte. Helaas hadden ze ook heel veel planten niet. Ik keek voor vertrek even online welke planten ik wou, omdat ik anders te lang sta te twijfelen in de winkel. Wel zag ik deze leuke citroenboompjes, er hingen ferme citroenen aan !

img_0449

Ondanks dat er veel planten niet waren, ging ik toch met een mooie buit naar huis.

img_0451

De kindjes waren flink, daarom mochten ze bij de uitgang even lekker genieten van een ijsje! Tot grote vreugde van de middelste. Hij was al een paar dagen aan het vragen wanneer het eindelijk zomer was zodat hij weer ijsjes kon eten 🙂 Dochterlief koos voor de bekende balletjes, ik nam een stuk vegetarische pizza en papa ging voor de kaneelkoek (die hij later moest afgeven aan zijn dochter).

 

En als iedereen vastgeklikt zit kunnen we met een volle koffer richting huis.

img_0456

Eenmaal thuis kreeg elke plant een pot en een plekje. Helaas had ik potjes te kort (jep, typisch… Denken aan alles en de helft vergeten.. Ik besloot de potjes voorlopig even te bewerken met een witte verfspuit en washi tape.

Welke planten namen we mee en waarom

Sanseveria

De kinderen kregen elke een Sanseveria, ook wel bekend als “vrouwentong”. Deze plant staat bekend als de perfecte slaapkamerplant. Deze plant zet ’s nachts kooldioxide om in zuurstof en haalt bovendien stikstofdioxide uit de lucht en neemt formaldehyde op. De ‘vrouwentongen’ zijn ijzersterk en dus uiterst geschikt voor mensen die geen tijd hebben om planten te verzorgen. Ideaal dus voor op hun kamertjes, ze moeten er zelf voor zorgen. Hiervoor kregen ze elk een plantenspuit. Ik ben heel benieuwd hoelang ze zullen leven 🙂

sansevieria-plant-met-sierpot-diverse-kleuren__0485374_pe621503_s4

Klimop

Voor de keuken kocht ik een klimop( de krulvaren die ik wou was er niet). Deze plant staat volgens de NASA op nummer één als het gaat om lucht zuiveren. Uit onderzoek is gebleken dat klimop allergenen als schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht zuivert.Een prima keuze dus voor mensen met allergieën of astma.

Het is een makkelijke kamerplant, heeft weinig licht nodig. je kunt hem het best in een hoekje van de kamer in een hangmandje laten groeien. Wel uitkijken met kleine kinderen en huisdieren, het blad is giftig! Ik plaatste ze op de dampkap, deze hangt boven het eiland en dus kan het plantje perfect hangend groeien.hedera-helix-potplant__67451_pe181292_s4

Peperplantje

Een fraaie kamerplant met dikke bladeren in de vorm van een druppel. Deze plant oorspronkelijk afkomstig uit de Amazone, wil geen direct zonlicht maar kan ook op de wat donkerdere plaatsen staan. Ze groeit gemakkelijk in de warme woonkamer. Haar vettige bladeren doen denken aan een vetplant maar het is een peperplant. Peperomia wordt in Brazilië gezien als een geluksbrenger. Het is daar een hart-onder-de-riem-cadeautje dat zegt: ‘Het komt allemaal goed’.

Aloë Vera

Beter bekend om zijn helende werking. De plant bevat een gel die je kan gebruiken voor brandwonden, muggenbulten,…

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste plant om thuis te houden. Zorg wel voor een zonnig plekje, maar niet direct voor een raam op het zuiden. De plant zal steeds babyplantjes produceren die je weer in eigen potten kunt doen, een leuk cadeautje om weg te geven. De Aloë Vera helpt de lucht te zuiveren van chemicaliën uit schoonmaakproducten en het is een mooie indicator, want als er bruine plekjes op de plant verschijnen, dan weet je dat de lucht sterk verontreinigd is.

Lepelplant

Een mooie en gemakkelijke kamerplant die weinig licht nodig heeft, maar wel veel vocht. Doet het het best op een koele plek in de schaduw. Haalt voornamelijk benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen uit de lucht, maar ook tolueen en ammonia en is daarmee een van de weinige planten die al deze stoffen filtert. Is echter wel giftig voor katten en honden.

Ik kreeg deze plant eens mee in de dierenwinkel als “aquariumplant”, niet dus… Ik vond hem deze keer wel perfect voor de badkamer, ver weg van onze hond !

img_0463

Kokerbromelia

Deze kamerplant behoort tot de Bromeliaeae familie. Het broertje van de Achmea plant is de Ananasplant. Het is een gemakkelijke kamerplant die weinig eisen stelt aan het onderhoud. De plant kan ook goed tegen warmte. Dit is nodig aangezien ik het graag lekker warm heb in huis (24°c) . Prachtig die grijsachtige bladeren met die prachtige lichtroze bloem in het midden.

img_0474

Rozemarijn

Deze kennen we vooral in de keuken. Heerlijk ! Het aroma van Rozemarijn verfrist en zou ook zorgen voor een betere concentratie. Mits voldoende licht en goede verzorging, gaat deze plant makkelijk een jaartje mee. Ik besliste om hem aan het venster te plaatsen in de living.

IMG_0478.JPG

Vetplant

Deze zijn gewoon leuk om te zien en makkelijk in onderhoud. Ik kocht er eerder al bij Aldi. Bij Ikea hadden ze kleine schattige vetplantjes, leuk voor tussen de kaarsen te zetten.  Ze passen altijd wel ergens bij.

Hou jij van planten ? Welke zijn je favoriet ?

Deel het bij de comments, ik lees het graag !

Liefs E.

[:]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.