DIY-beloningssysteem kinderen – positief belonen

Je kent het wel, kinderen die niet luisteren en je weet niet meer hoe je tot ze kan doordringen. Uit ervaring weet ik dat stickertjes plakken en belonen wel echt werkt bij mijn kindjes. De grote fout die ik voordien maakte, was negatief belonen. Wanneer een kind te vaak negatieve commentaar krijgt, is de uitkomst daarvan ook negatief. Wat op zich logisch is. Wij willen ook graag af en toe een complimentje, toch?

Ik ging aan de slag met mijn lamineermachine (misschien moet ik daar even een apart artikel over schrijven). Ik bedacht welk gedrag ik per kind wou aanpakken, zocht pictogrammen op internet en maakte er een collage van op de laptop. Mijn oudste kan lezen, maar de 2 kleintjes nog niet. Voor de jongens plakte ik dus een foto bij hun schema zodat ze weten welke van hun is.

p1060277

Dit waren de werkpuntjes voor alle drie de kindjes:

Ochtend

 • Bed opmaken
 • Flink ontbijten
 • Kleertjes aandoen
 • Vuile kleertjes in de was
 • Jasjes en schoenen aan

Voor mijn dochter kwam er nog extra bij: Zelf haartjes al doorkammen

Avond

 • Jasjes aan de kapstok, schoentjes op de plaats
 • Boekentasjes leegmaken en wegzetten
 • Lief samenspelen
 • Bordjes flink leegeten
 • Speelgoed opruimen
 • Pyjama aan
 • Samen even tv kijken
 • Tandjes poetsen
 • slapen gaan

Voor mijn dochter kwam er nog extra bij: Flink huiswerk maken en niet meteen huilen en schreeuwen (ze kan er wat van, dramaqueen)

Voor de jongens ook nog een apart pictogram: Niet schreeuwen, ze spelen soms heel erg luid…

Je kan ervoor kiezen om je kindjes er stickers op te laten plakken of met een bordstift een smiley erop laten tekenenโ€ฆ Ik koos ervoor op de schema’s op de koelkast te hangen en te werken met magneten. Ik kocht voor elk kind een kleur. Deze magneten komen van Aldi, af en toe komen ze in de folder.

Bij Action kocht ik eerder deze smartphone magneten, ik denk dat een pakje niet meer dan een euro kost.

Maar uiteindelijk besliste ik om met duimpjesย te werken, net zoals op Facebook, gewoon gaan voor de meeste likes ๐Ÿ˜‰

Ik zocht naar een gepast pictogram op internet en drukte het meermaals af op een A4. Dit A4 lamineerde ik. Daarna knipte ik alle duimpjes uit en aan de achterkant plakte ik magneettape. Magneettape vind je ondertussen wel overal, de mijne komt van Action.

Na school legde ik het hele systeem uit aan de kindjes en het enthousiasme was groot! Dit systeem deed wonderen! Aan het einde van de week kregen ze dan een klein cadeautje, hiervoor kocht ik een mandje bij Action en enkele kleine cadeautjes van een paar cent. Ze wisten dus dat in de mand op de koelkast iets leuks zat en deden hun best om er aan het einde van de week iets uit te mogen kiezen.

Ondertussen gebruiken we het systeem niet meer, de kindjes weten nu goed wat ze moeten doen. Als ik merk dat het weer even minder gaat, pas ik opnieuw het duimpjessysteem toe.

Hoe belonen jullie je kindjes? Werkt dit systeem ook voor hun of heb je iets helemaal anders wat werkt?

Ik zie graag jullie creaties langskomen op social media, tag @LIEVELYNEPUNTBE zeker!

ย 

5 reacties op “DIY-beloningssysteem kinderen – positief belonen”

 1. Pingback: Hoe zelfredzaam zijn onze kindjesย + tips – lievelyne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *