Terug in de tijd ! De jaren 90 !

quote

Ik groeide op in de jaren 90, gelukkig !

Als ik mezelf vergelijk met mijn dochter, dan waren wij vroeger toch véél sneller tevreden met veel minder ! Ik herinner me dat ik altijd buiten speelde als het weer het toeliet. Klimmen in bomen, tikkertje, verstoppertje, hinkelen, knikkeren, Flippo’s, fietsen over straat, rolschaatsen, met krijt op de straat tekenen, … We wisten altijd wel wat te doen ! Ik vond het een geweldige tijd. Mijn kinderen vervelen zich heel vaak, ondanks de overvolle bakken Lego, Playmobil, Play Doh, Duplo, auto’s, dino’s, spellen… Het enige waar ze zich redelijk lang mee kunnen bezighouden is de tablet, maar dit beperken we tot een minimum. Als wij ons vroeger konden amuseren met onze fantasie, dan kunnen zij dat ook ! We moeten hun alleen even op weg helpen 🙂

ffeferf

Welk speelgoed herinner ik me nog van vroeger ?

Waar zal ik beginnen ? Ik speelde het liefst buiten en weet nog goed dat mijn mama vaak grommelde over de scheuren in mijn kleren en de vlekken waarmee ik thuiskwam. Heerlijk rennen door de wei en klimmen in bomen. Een hinkelbaan tekenen op de stoep of spelletjes spelen zoals tikkertje, verstoppertje, 123 piano, schipper mag ik over varen, …

ec7d9885ef57d35c5aaa1be5edeef4c8

Maar met speelgoed konden we ons ook perfect vermaken, ik deel graag even enkele foto’s met jullie om het geheugen weer wat op te frissen !

 1. De Tamagotchi: Dit diertje was een echte verslaving! Vreselijk om achter te laten als je naar school moest. Vaak nam ik het mee in de klas omdat hij anders zou veranderen of doodgaan, tot ergernis van de leerkrachten.
 2. Polly Pocket : Deze was toen héél klein. Het doosje deed je open en dan zag je de mini wereld van je mini popje
 3. Hoe heet dit ? In ieder geval, je moest elk 2 handvatten vasthouden en de bal zat dan in het midden. Om de beurt deed je de handvatten uit elkaar, open en toe en dan schoof de bal van de ene persoon naar de andere over het touw.
 4. Ministeck : Daar kon ik me echt mee bezighouden.
 5. Lichtgevende jojo : De bedoeling was om er kunstjes mee te doen.
 6. Flippo’s : Deze ronde schijfjes spaarde iedereen. Je kon ze ruilen maar ook winnen. Overal speelde we dit, van in de wijk tot op de speelplaats.
 7. Slime : Slijm in potjes, om “protjes” mee te laten. Lachen !
 8. Naam ? : Geen idee hoe dit heet, maar dit schermpje had 2 draaiknoppen. Als je aan de knoppen draaide, kwam er een lijn tevoorschijn. Links liet de lijn naar boven of onder gaan en rechts liet de lijn naar links of rechts gaan.
 9. Gameboy : iedereen kent deze wel, alleen hadden wij een prachtig groot model zonder kleur of D3 🙂
 10. Kubus : Een foam kubus puzzel. Had je er veel dan kon je er verder mee bouwen.
 11. Tutjes : Je had ze in verschillende kleuren en maten en ook vormen. Heel leuk om een ketting mee te maken. Je had ook schoentjes, beertjes, muisjes…
 12. Trollen : Jep, wij hadden ze eerst 😉 Deze leuke mannetjes met het felgekleurde haar had je in vele maten en uitvoeringen.
 13. Waterspel : Of zo noem ik het toch. Je vindt ze nu ook nog wel, leuk voor bezigheidstherapie. De cirkeltjes moet je allemaal rond de pinnetjes krijgen door te drukken op de knopjes.

En ken je dit ook nog ? En de kettingbrieven die we schreven ?

 

Hadden we tv in de jaren 90 ?

jazeker ! Mijn zus is 5 jaar ouder en had de oude van in de living op haar kamer staan. Af en toe moest je er eens een klopke op geven zodat hij het weer deed 🙂 We lagen dan altijd samen in bed naar tv te kijken.

Hier alvast enkele favoriete tekenfilms en animaties uit onze tijd :

En dan de series die we keken toen :

Muziek in “onze” tijd :

Op onze kamer stond een stereo, een heel groot zwart ding waar je vanboven Lp’s kon spelen, we hadden er genoeg. Vooral Vader Abraham en het Smurfenlied was populair. verder kon je er radio mee luisteren, maar ook cassettes. Geweldig was het als er een cassette was die je mocht overpakken. Ik en mijn zus speelde dan radiopresentator. We verzonnen een show met zelfs reclame en muziek tussendoor.

fffrereererfEn als je dacht dat wij in de jaren 90 niet hip waren, echt wel hoor ! Onze muziek konden we ook meenemen over straat met een hippe Walkman. Even later kwam de cd en de discman. Opladers waren er toen nog niet, dus moesten we sparen voor batterijen.

Dat ik een fan ben geweest van Get Ready, dat zullen we maar even niet vermelden, toch ? Ik herinner me nog goed dat we altijd uitkeken naar Tien om te zien. Hiervoor mochten we langer opblijven ! Alle bekende artiesten samen in één show, heerlijk was dat. Ik ben ook een keertje live gaan kijken in Oostende.

Even een greep uit de cd collectie van toen :

boybands-jaren-90

Wat kon je zoal snoepen ?

Geweldig was het als ik voor mama even naar het buurtwinkeltje moest gaan. Ze gaf me dan centjes mee en met de rest mocht ik snoepjes kopen. Soms was het 20 frank, maar als je veel geluk had was het 50 frank, een mooie glimmende zilveren munt. Hiermee kocht je een grote zak vol heerlijk snoep. Zoiets kan je je nu niet eens meer inbeelden.

De mode van toen :

Tja… Dat is niet echt iets om over te stoefen. De tuinbroek was erg hip, maar ook de Buffalo’s en de fel gekleurde brede broeken waar ik de naam helaas niet meer van weet.

27492

Ook de shokers die je nu overal ziet, kwamen uit onze tijd. Je kreeg ze gratis bij de Joepie en ze bestonden in alle kleuren. Dan de armbanden die je rond je arm moest meppen en de ronde felgekleurde en zwarte bandjes. Meestal knoopte je er 2 in elkaar en droeg je ze dan zo, dat was cool. De vlinderspeldjes op de foto heb ik nooit gedragen, ik hield niet van de dotjes met de speldjes er rond. De zigzag haarbandjes wel.

Aan je beste vriendin gaf je een zelfgemaakt armbandje ofwel een half hartje. Toen we ouder waren gaven we ze aan ons vriendje. En de moodrings, die moest je dragen en ze veranderde van kleur naargelang je gemoed.

Wat hadden we nog dat we niet kunnen vergeten :

Onze wekelijke magazines. Elke dinsdag kwam er een nieuwe Joepie uit en die moest ik hebben. Ik denk dat het 55 frank was. Er zat altijd iets leuks bij en binnenin een grote poster. De Yes en de Fancy kocht ik ook met regelmaat.

yes      401x500xfancy-jpg-pagespeed-ic-7h8lnwylka8209c014-d921-11e4-9520-ed4d1abff0be_original

De Erikson gsm was mijn eerste gsm. Geweldig hé, die grote antenne, geen kleurenscherm en geen apps. Gewoon om mee te bellen en smsen en dat deden we massaal ! Mijn zus haar eerste gsm was de Nokia, zoals de meesten toen hadden in de tijd.

En herinner je je nog dat je in de les zat en de leerkracht de tv ging halen. Hoe heerlijk was dat ?

f4f9d2b1b26a174a80667ff88ac68bfb

En tot slot de diskette ! We kregen een computer toen we wat ouder waren, geweldig ! Je kon er niets mee, enkel als je er een diskette in stopte kon je spelletjes spelen.

o-floppy-disk-570

Er zijn nog zoveel leuke dingen die we hadden in de jaren 90, ik kan er eeuwig over doorgaan ! Het was zo een leuke tijd, geen stress.

Wat herinner jij je nog uit deze periode ?

Laat het weten bij de comments !

Liefs E.